Технички само једном годишње

Технички само једном годишње

Скупштина  Србије у петак је усвојила измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима Србије, којима се укида одредба која је предвиђала технички преглед возила два пута годишње.

Наиме, законом из 2009. године било је предвиђено да је технички преглед за возила старија од 15 година обавезан на сваких шест месеци. Ова одредба није измењена ни пролетос када су усвојене Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, али већ тада је министар полиције Небојша Стефановић најавио да ће овај члан закона бити брзо измењен.

У петак је, та потенцијална мука огромног броја возача у Србији (просек старости возила 16,4 године) и законски спречена па ће се возила, без обзира на старост, на технички преглед упућивати само једном годишње.

Укинута је и обавеза првог редовног техничког прегледа за новопроизведена возила. То у пракси значи да ће власници тих аутомобила своје (нове) љубимце возити на технички преглед тек после две године од куповине. Ипак, да би регистровали ова возила морају да од прозвођача – увозника добију „Потврду о саобразности“, доказ који садржи тачне податке о карактеристикама возила.

Увозници и домаћи произвођачи возила, уколико издају ову потврду са нетачним подацима биће кажњени у износу од 200.000 до 600.000 динара!

– Потврда је у суштини иста као и регистрациони лист с тим да се уносе и неки додаци попут фабрички уграђене куке или друге фабрички хомологизоване опреме – рекао је, за „Новости“, Милан Белин, директор компанија „Рено-Нисан Србија“.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI