Телад у Шумадији 700 дин/кг, у Чачку појефтинила прасад, поскупела јагњад

Телад у Шумадији 700 дин/кг, у Чачку појефтинила прасад, поскупела јагњад

Нови билтен Система тржишних информација пољопривреде Србије доноси нека изненађења на сточним пијацама за ово доба године.

Доминантна откупна цена телади сименталске расе телесне масе до 160 килограма достигла је максимум у кланицама на подручју шумадијског региона, пошто је износила 700 дин/кг, извештава се у билтену СТИПС-а.

За разлику од њих ниже су биле откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма (300 дин/кг) крава за клање (200 дин/кг) исте расе. Пад откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма евидентиран је у кланицама на подручју средњебанатског региона упркос слабој понуди.Доминирао је износ од 320 дин/кг. Протекле је седмице у кланицама на подручју подунавског региона дошло до пада откупне цене товних бикова ове расе телесне масе преко 500 килограма на 320 дин/кг иако је понуда ове категорије говеда била просечна. Поред њих евидентиран је откуп телади телесне масе до 160 килограма по доминантној цени од 480 дин/кг.

Прасад од од 280 до 340 динара за килограм
Пад цена прасади карактерисао је сточну пијацу у Чачку током треће седмице октобра. Грла телесне масе до 15 килограма најчешће су се могла пазарити по цени од 300 дин/кг, док је доминантна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма износила 280 дин/кг. Откупна цена прасади била је нижа и у кланицама на подручју јабланичког региона. За откупљена грла телесне масе од 16 до 25 килограма кланичари су најчешће плаћали 300 дин/кг. Иста категорија прасади била је скупља на пијаци живе стоке у Лесковцу, доминирао износ од 340 дин/кг.Прасад су била јефтинија у односу на другу седмицу октобра на сточној пијаци у Крагујевцу, јер се продаја најчешће одвијала по цени од 300 дин/кг, а 360 дин/кг, у кланицама на подручју браничевског региона, док су за откупљене товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма плаћали 190 дин/кг током треће седмице октобра.

Јагњад чак до 400 динара
Репортер СТИПС из Чачка евидентирао је раст продајне цене јагњади у односу на претходни период на сточној пијаци у овом граду, пошто је доминирао износ од 380 дин/кг. У кланицама на подручју подунавског региона дошло је до раста откупних цена јагњади, шиљежади и оваца. Обим откупљених грла био је просечан, па су јагњад откупљивана по доминантној цени од 330 динара.

Јагњад су била скупља у односу на претходни период и на подручју Београда. Протекле су се седмице грла мање телесне масе могла пазарити најчешће по цени од 400 дин/кг. Пад продајне цене јагњади карактеристика је сточне пијаци у Крагујевцу током треће седмице октобра. Доминантна цена износила је 300 дин/кг. Откупна цена јагњади била је нижа протекле сдмице и у кланицама на подручју шумадијског региона.

ТопПрес/ Извор: STIPS