Сви грађани којима је потребна психолошка помоћ после трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару подршку могу да добију у Саветовалишту за брак и породицу Градског центра за социјални рад, а од отварања телефонских линија упућено је неколико десетина позива.

Радмила Вулић Бојовић, терапеут у Саветовалисту за брак и породицу Градског центра за социјални рад у Београду рекла је за Танјуг да је Градски центар за социјални рад, Одељење Саветовалиште за брак и породицу одмах после трагичних догађаја у београдској основној школи и Младеновцу отворило телефонске линије за пружање психолошке прве помоћи онима који су непосредно погођени тим злочинима и онима који су услед те трагедије осетили тугу, страх и несигурност.

Од отварања линија имамо неколико десетина позива које углавном упућују људи који нису директно погођени, у смислу непосредног учешћа у овим трагичним догађајима, али јесу на начин да их је то дубоко дирнуло и покренуло неке процесе о којима желе да разговарају са стручним лицима, рекла је Вулић Бојовић.

Навела је да су квалификовани породични психотерапеути са дугогодишњим искуством на располагању грађанима за подршку и савет, са основном идејом да на непосредан и директан начин буду доступни за информацију и отворени да чују и воде кроз дуготрајан и тежак процес излажења на крај са тешком траумом са којом је цело друство суочено.

Приоритет у поступањима имају породице које су изгубиле своје драге, али и остали грађани који су на различите начине погођени овом траумом. Пред нама је дуг период опоравка, за неке вишегодишњи и целоживотни, за друге висемесечан, свакако болан, рекла је Вулић Бојовић.

Наша је идеја да помогнемо у свеопштем исцељењу и да из ових трауматичних догађаја као појединци, породице и друштво постанемо осетљивији за бол и патњу и будемо једни другима подршка у дуготрајном и комплексном процесу интегрисања овог тешког и сасвим неочекиваног искуства у наш лични, породични и друштвени наратив, рекла је Вулић Бојовић.

Према њеним речима, свест о значају вођења рачуна о сопственом и менталном здрављу ближњих и друштва у целини је референтни оквир и крајни циљ ове иницијативе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг