Територија општине Топола и Љиг изузета из геолошких истраживања: Здрава Србија честита победу грађанима

Територија општине Топола и Љиг изузета из геолошких истраживања: Здрава Србија честита победу грађанима

Топола, Љиг –  Министарство рударства и енергетике Републике Србије, а по овлашћењу министарке и захтева привредног друштва “Дунав минералс” д.о.о из Београда, умањило је одобрен истражни простор за извођење геолошких истраживања племенитих и обојених метала на локалитету “Рудник” са првобитних 83,94 км2 на 65,64км2, што представља умањење истражног поља за 18,30км2. Тим смањењем територија општине Топола и Љиг, која су првобитно обухваћена истраживањем, изузета су новим решењем, саопштено је на сајту  Здраве Србије.

„Здрава Србија, у чијем фокусу су првенствено интереси грађана и очување њиховог здравља, а посредно и здраве животне средине, у потпуности је подржала протест мештана Рудника који се противе најављеним истраживањима.

Подсећамо јавност да су по добијању првобитног решења обухваћена територија Тополе и то село Војковци. Председник општине Топола Игор Петровић и члан општинског већа Драган Јовановић упознали су јавност са овом намером и потпредседница Владе и министарка др Зорана Михајловић их је позвала на разговор у Владу Србије и притом сачинила гаранцију општини Топола да ће бити изузета из истражних радова.

Протест грађана је успео јер је овим умањењем Рудник као место сачувано. Остаје сада да се одбрани простор општине Горњи Милановац“, наводи се на сајту Здраве Србије.

ТопПрес

 

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Златиборац 5 meseci

    Где је Здрава Србија на власти ту је и здрава околина, природа