„Терра Оптима“ симбол победе кад су у питању ИПАРД програми, у хладњачу уложено преко два милиона еура, шанса за  већи извоз јабука на светско тржиште (ФОТО, ВИДЕО)

„Терра Оптима“ симбол победе кад су у питању ИПАРД програми, у хладњачу уложено преко два милиона еура, шанса за већи извоз јабука на светско тржиште (ФОТО, ВИДЕО)

Топола – И док већина српских пољопривредника и даље „зазире“ од ИПАРД фондова, избегавајући да конкурише мислећи да су админситративна процедура и услови које морају да испуне исувише компликовани, произвођачи воћа из Тополе на свом личном примеру доказали су колико тај вид субвенција може да буде користан. Породица Јокић захваљујући добијеним средствима у селу Крћевац код Тополе саградила је савремну хладњачу која се простире на 4.000 квадрата и има капацитет од 2.500 тона у којој се складиште јабуке високог квалитета.

Министар Недимовић обишао новоизграђену хладњачу у Крћевцу, фото: ТопПрес

„У хладњачу је инвестирано око 1.950.000 еура, добили смо повраћај од 920 хиљада еура. Колико год се стиче утисак да је конкурисање компликован и нереалан процес, на нашем примеру се види да је итекако могућ. Ова хладњача од великог је значаја за нашу будућу производњу, јер кад имамо овакав простор у ком је складиштимо можемо да бирамо тренутак кад ћемо је понудити на тржишту, али и испунити захтевне услове европског и светског тржишта. Општина Топола има преко две ипо хиљаде хектара засада под воћем, ту не укључујемо винограде, наш циљ је да направимо коопрантску мрежу и да направимо неки откупни центар како би помогли воћаре и општину. Ово је шанса и за запослење мештана, јер је посао у хладњачи добило 35 људи“, изјавио је Милош Јокић власник компаније „Терра Оптима“ из Крћевца код Тополе.

Власник Милош Јокић, фото: ТопПрес

Ова породична компанија настала је 2013. године, а сада осам година касније локални је лидер чије се воћњаци простору на 104 хектара, од чега је 60 хектара под савременим засадима јабука.

„Извозимо на тржиште Малезије, Индије, Уједињених Арапских емирата. Врло су захтевни, свако тржиште има своје захтеве, али кроз константна улагања у производњу покушавамо да испунимо строге услове кад су у питању квалитет и паковање. Сорте које се налазе у нашим воћњацима су гала, фуџи, црвени делишез, златни делишез и грени смит.  Осим у Тополи, засади се налазе и у близини Соко Бање а у плану је и проширивање засада“, наглашава Јокић.

Министар Недимовић обишао хладњачу „Терра Оптима“, фото: ТопПрес

Новоизграђену хладњачу у Тополи обишао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, наглашавајући да је ова компанија прави симбол победе кад су у питању ИПАРД програми субвенционисања.

„Ово је један од пет оваквих пројеката који ће бити реализовани, повраћај је био око 50 одсто. Није лако, али је могуће успети и то нарочито у месту које је богом дано за бављење воћарством, као што је Топола где имате преко 3.000 хектара под различитим сортама. Ово је доказ и подстицај за све пољопривреднике да конкуришу и покушају. На територији Тополе радимо на систему за наводњавање, регулисана је противградна заштита аутоматизацијом центра на Букуљи, дајемо субвенције и то су најбољи услови које су пољопривредници икада добили на овом простору. На њима је само да засучу рукаве, да се потруде и раде и да воле свој посао, улажу у њега и успех неће изостати, ми смо ту да им обезбедимо све услове“, изјавио је министар Недимовић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић у Крћевцу, фото: ТопПрес

Он је нагласио да су ове године у плану још веће субвениције кад су у питању ИПАРД програми, а пољопривредницима ће бити доступно око 225 милиона евра и биће подржано преко 150 пројеката на територији Србије.

Фото: ТопПрес

„Ако продајете сировину зарада је минимална, али ако уложите средства у изградњу објекта попут хладњаче коју је изградила породица Јокић, могућност за профит је много већа“, поручио је министар.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Хладњача „Терра Оптима“ у Крћевцу, фото: ТопПрес

 

KOMENTARI