Чачак – Тешка година је иза чачанских произвођача јабуке. Највећи и најозбиљнији произвођачи , њих 25 удружених у ЗЗ „Чачанска јабука“ већ су напунили капацитете хладњаче од 1200 тона, док је остатак њихове производње у приватним хладњачама.

Фото: ТопПрес

„Углавном су то професионални воћари који живе од тога, годинама раде скоро пола века то и наставиће али мора се видети у ком правцу ће ићи тржиште. Главно тржиште за Србију је руско, али се отварају и нова, Блиски исток, Британија, иде у околне земље, руско је најзначајније али дошло је до великих ломова и до краја године имаће своје количине па ће наших јабука узети мање“ рекао је директор удружења и земљорадничке задруге „Чачанска јабука“ Небојша Јовановић.

Фото: ТопПрес

Да ће многи одустати од проширења засада услед високих трошкова репроматеријала, слаже се и струка, али са друге стране, они који се ипак одлуче за нове саднице, препорука је сертификовани садни материјал и управо јесења садња.

Фото: ТопПрес

„Цене репроматеријала су отишле високо а плодова су остале на нивоу од претходних година па ће то деморалисати велики број воћара. Продаја садница почиње почетком новембра па је препорука да се тад и сади, јер је јесења садња  боља од пролећне“, каже Небојша Милошевић, сарадник са Института за воћарство у Чачку.

Фото: ТопПрес

Оно што радује јесте да се воћари све чешће опредељују за старе, помало заборављене сорте попут чувене црвене ранке, па ће саднице управо ове сорте шљиве у наредним годинама бити произведене  у чачанском Институту за воћарство.

ТопПрес

Фото: ТопПрес