Сваког пролећа бројна сеоска домаћинства обрадује цвркут ласта које се увек враћају на места одакле су и отишле и где су свиле своја гнезда. Ове малене птице тешке су свега 20 грама а пређу преко 5000 километара у лету, прелете Сахару, Средоземно море и дођу код нас да би их ми „угостили“.
Према резултатима истраживања једна ласта поједе до 850 мува и комараца дневно па се сматра за најбољи еколошки инсектицид, због тога гнезда обично прави на сеоском подручју и у близини објеката где се гаје домаће животиње.

„Овде је некада била штала, гајили смо краве, касније су ту биле коке, а сада се углавном складишти храна за животиње и алат за башту. Вероватно још из тог времена када су овде биле краве ласте су се ту настаниле и сваке године долазе, кажу да обично праве гнезда на дебелим гредама од објеката и где има доста мува. Ми се увек обрадујемо када их чујемо да цркућу и да су ту, некако су посебне а верује се и да доносе берићет домаћинству где се настане“, каже Ђорђе Шећевић.

Фото: ТопПрес

Љубитељи ових птица имају прилику и да освоје награду. Наиме, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије већ неколико година награђује тоном кукуруза домаћинство са највише активних гнезда сеоских ласта.

Иначе, ове птице имају и свој Дан, који се обележава 19. марта а обележавање је започело још у 18. веку.

ТопПрес

Фото: ТопПрес