FOTO TANJUG DUSAN ANICICFOTO TANJUG DUSAN ANICIC

Припрема тестова за малу матуру је у последњој фази, за сваки тест одговоран је посебан тим, а и ове године њихова израда, штампа и транспорт под посебним су безбедносним мерама, па ће тако из Београда до школских управа путовати под полицијском пратњом.

Решетке на прозорима и вратима, сваки угао је под видео-надзором, а врата иза којих се чувају тестови могу отворити само особе са посебним овлашћењима.

На одвојеном спрату Завода за вредновање квалитета образовања постоје два нивоа безбедности. Под посебним надзором су просторије у којима се пишу тестови, наводи РТС.

„У том делу приступ имају само особе које су неопходне у процесу припреме тестова, тј. саме техничке припреме тестова. И у том простору је немогуће унети било коју личну ствар. Нити мобилни телефон, флеш, књигу, папир, ништа не можете унети“, наводи Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања.

Наводи се да, чак и када се неко нађе у тој просторији, тешко да ће открити где су тестови.

„Тестови се чувају на екстерним меморијама и те екстерне меморије имају парцијалне шифре, што значи да двојица колега могу једино истовремено да приступе подацима који се налазе на том диску, тако што ће један укуцати један део шифре и други укуцати други део шифре“, додаје Станојевићева.

Оба дела шифре предусуслов су да се тестови из Завода, под јаким мерама безбедности, преместе у штампарију.

„Први део безбедносне процедуре је да се на сигурносном флешу под пратњом тестови транспортују до штампарије, где се под одређеним безбедносним процедурама преузимају наши електронски материјали од стране штампарије и тада штампарија по својим мерама безбедности штампа те тестове. То обично буде неколико дана пред сам испит“, објашњава Станојевићева.

Наводи се да после штампе следи паковање тестова у сигурносне кесе, које ако се отворе више не могу да се затворе.

Читав процес се реализује под надзором полиције, а овакве мере безбедности су, кажу надлежни, биле неоходне како би се спречило да тестови процуре, што је био случај пре неколико година.

ТопПрес/ Извор: Танјуг