Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба, изјавио за ТВ Прва да продужени распуст може да помогне у обуздавању епидемије, али да нас чекају још две опасности.

То је, како је рекао, много заразнији Делта плус сој, који ће стићи у Србију, али и појава сезонског грипа.

Он је подсетио да је медицински штаб и раније тражио да се продужи јесењи распуст, јер се деца заражавају пре свега у породици и контактима ван школе, али га онда у школи брзо пренесу.

„Међутим, ја морам да скренем пажњу да не вреди ништа тих девет дана ако не схвате и родитељи те деце, односно свих ученика свих узраста и сами ученици и средњошколци, да то није време за окупљања на неким другим местима, кућним журкама или кафићима“, рекао је Тиодоровић.

„Као што видите, Делта сој је веома заразан, а ускоро ће нам доћи и Делта плус сој, заразнији и од овога“, рекао је он у Јутарњем програму ТВ Прве.

Подаци који ће данас бити објављени, видећете, биће веома забрињавајући. Ово је најтежа епидемија која је забележена и у свету и код нас, рекао је он и додао да жели да истакне да све мере које постоје морају стриктно да се поштују. Такође је најавио и шта ће бити тема следеће седнице Кризног штаба. „На следећој седници процењиваћемо и појаву сезонског грипа, а знате да када је грип у питању да су деца та која га лакше разносе“, рекао је он.

„Ово што ћу рећи биће депримирајуће, а знате да сам ја увек био оптимиста…у јуну сам говорио да постоје два сценарија. Један је да морају да се строго поштују мере и да иде кажњавање. Тај сценарио је пропао, а остао овај други, масовно разбољевање“, рекао је др Тиодоровић, који још каже и да ће се по том сценарију заражавати и вакцинисане особе само што ће вирус поднети лакше.

Све ће трајати док се очигледно сви не заразе, а вирус ће на жалост, по том сценарију, однети многе жртве, објаснио је он. Опет имамо два избора, или ћемо се уозбиљити и покушати да смиримо ситиацију и доведемо је у контролисану или неће бити добро, рекао је он.

На питање да ли има претпоставку у ком смеру ће се онда ситуација одвијати, овај члан Кризног штаба каже да више није оптимиста какав је био. Једноставно, рекао је он, број преминулих је катастрофалан, и више нема особе која нема у свом окружењу особу која није оболела од коронавируса.

Решење је, поновио је још једном, у вакцинацији становништва јер је, како каже, према најновијим подацима сада потребно да обухват вакцинацијом буде 80 одсто. „То је кључ за коронавирус“, закључио је он.

 

ТопПрес/ Извор: Прва