Тиодоровић: Ковид капацитети препуњени – ситуација ванредна

Тиодоровић: Ковид капацитети препуњени – ситуација ванредна

Члан медицинског дела Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић, оценио је да најновија измена мера није попуштање, него усклађивање мера са животом.

Он је оценио да тренутно нема простора за попуштање од по неколико дана.

„Ми се налазимо у ванредној ситуацији, болнички капацитети и ковид амбулатне су препуњене. На путу смо, према томе, да ситуацију оценимо као катастрофалну“, рекао је Тиодоровић за ТВ Прва.

Додао је да је тренутак да се проблемом бавимо одлучно, јер је у ковид болницама можда и највећи притисак до сада.

„Када би у месец, месец и по, спровели мере у потпуности, уз јаку контролу, и обухват, били би у другачијој ситуацији. Имали би само спорадичне случајеве, а не као сада“, сматра он.

Тиодоровић је додао да ако би спроводили мере, до почетка лета би ситуација могла да буде боља, па да се размишља да се иде и на летовање.

О отварању угоститељских објеката и тржних центара разговараће се уколико наредних дана почне да опада број позитивних и оболелих, па се болнице мало растерете.

„Могуће је ако се буду мере поштовале до краја, да ћемо до следеће седмице имати бољу ситуацију, па да предвидимо када могу да функционишу и угоститељски објекти и тржни центри“, рекао је он.

Истакао је да морамо много више да вакцинишемо да достигнемо колективни имунитет од 60-70 посто, да би као друштво били мирнији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI