Ковид пропуснице су само увод, најава за друге мере које ће уследити, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић и истакао да је медицински део Кризног штаба тражио „комплетне рестрикције“, као и да се залаже за то да се што пре пређе на онлајн наставу.

Тиодоровић је, говорећи за РТС о одлуци Кризног штаба да од 23. октобра уведе ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору од 22.00 сата, објаснио да се оне неће примењивати у апотекама, на пумпама и у продавницама.

На питање зашто се уводе пропуснице тек од 22 часа, наводи да је у том временском периоду највише људи у угоститељским објектима и да баш у том периоду долази до блиског контакта који, како каже, погодује ширењу заразе.

„У ноћним клубовима, ресторанима у угоститељским објектима је највећа концентрација пре свега младих, али и осталих. У том периоду се највише људи опуштају, долази до много ближег контакта. А основна мера је овде је спречити контакте, свести их на најмању могућу меру. Према томе увођење ковид пропусница од 22 часа има оправдања. Али, ове мере су увод, само најава, сигурно се неће на томе стати“, поручио је Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да је медицински део Кризног штаба незадовољан јер је, како каже, тражио комплетне рестрикције.

„Оне су полазиле од тога да све ради до 17 сати, осим апотека, продавница и пумпи. Да тих десет дана практично обезбедимо прекид који треба да створи бољу ситуацију у погледу ширења ове болести, да зауставимо њено ширење. Ми смо незадовољни што се ипак од тога одустало, али смо ипак прихватили као најаву добрих намера да овим сертификатима практично почињемо да уводимо неки ред у понашању“, навео је.

Говорећи о настави у школама, рекао је да су из медицинског дела Кризног штаба били за то да се пређе на онлајн наставу.

„Данас смо били на ивици тога да кажемо – од сутра се прелази на онлајн наставу, али оставили смо ипак да тим који је функционисао и до сада покушавао да на најбољи могући начин процени ситуацију у саставу људи из Министарства просвете и Батута, дакле, људи који су компетентни, ипак још једном сними целу ситуацију и процени када ћемо то урадити и на ком нивоу“, навео је Тиодоровић.

Истакао је и да је висока стопа заражавања корона вирусом код деце, да су нека и на респираторима и оценио да је што пре потребно предузети неопходне мере.

„Дакле, деца су нам очигледно сада врло осетљив део популације, он је увек био али ово је сада посебна ситуација. Имамо велико заражавање код деце, имамо децу на респиратору, један средњошколац је преминуо и то све то указује на потребу да се организује настава на другачији начин и на тај начин спречимо ширење заразе“, закључио је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг