Педијатри упозоравају да међу оболелима од корона вируса има и деце до четири године са озбиљним проблемима, рекао је данас епидемиолог Бранислав Тиодоровић и поручио да је за добробробит угрожених група од изузетног значаја да се сви грађани придржавају препоручених мера заштите.

Тиодоровић је оценио да је епидемиолошка ситуација у земљи нестабилна и да је број заражених далеко већи од евидентираног и нагласио да су најугроженији стари и хронични болесници.

Он је, говорећи за РТС, поручио да грађани, иако нови сој даје лакшу клиничку слику, морају бити опрезни, како би се сачували животи ризичних група и старијих чланова њихових породица.

„Један преминули од короне је много, а камо ли 14 или 15 колико их данас има“, закључио је Тиодоровић.

Он је нагласио да је кључно у овом тренутку да сви који нису примили четврту дозу вакцине то и учине, али и да се поштују препоручене мере дистанце и ношења маски у затвореном простору.

Казао је да је заражена већина грађана који долазе са одмора из иностранства, али и да се вирус шири јер је и сезона свадби и летњих фестивала.

На питање да ли ће од септембра доћи до пооштравања мера, доктор је казао да се то у овом тренутку не зна и да се може десити да се овај летњи талас споји са септембарским.

„Свако мора разммишљати о томе колико је осетљив, колико је његов имунитет угрожен, да ли може доћи до пада имунитета због постојећих болести, према томе, мора бити вакцинисаних много више“, поручио је Тиодоровић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг