Не очекујем да ћемо током лета имати неки значајан број заражених, а чак и ако буде скокова, то сигурно неће бити више од 2.000 новозаражених на дан, рекао је за Блиц епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Од симптома подваријанте омикрон соја, ту су главобоља, губитак чула мириса, укуса, али без спуштања на плућа, објаснио је Тиодоровић.

Он је навео да су бројке у порасту, да треба бити опрезан, нарочито осетљиве групе, али је истакао да разлога за бригу нема.

Тиодоровић саветује свима који нису примили трећу дозу да то учине, као и четврту, јер ће старијим и хроничним болесницима то бити од користи.

Батут: Пораст броја оболелих од корона вируса

У Србији се током последње две недеље бележи пораст броја оболелих од COVID-19 који је праћен и повећањем броја пацијената на болничком лечењу, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Како се наводи, на основу анализе података које тај институт свакодневно прикупља, очекује се постепени пораст броја оболелих без наглих скокова.

Наводи се да се у Србији региструје омикрон варијанта SARS-CoV-2 вируса и све његове субваријанте и додаје да је у поређењу са ранијим циркулишућим варијантама вируса мање вероватно да ће инфекције омикрон варијантом довести до озбиљног клиничког исхода који захтева болничко лечење или пријем у јединицу интензивне неге.

„У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и карактеристикама вируса, очекује се да ће епидемиолошка ситуација COVID-19 у наредном периоду бити стабилна и одржавати се на контролисаном нивоу“, пише у саопштењу.

Свим грађанима који нису вакцинисани препоручује се да то сада учине, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације.

Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обољењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници.

Како се указује, другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло више од пет месеци.

Независно од вакциналног статуса, свим грађанима се препоручује ношење заштитних маски у затвореним просторијама или на отвореном у ситуацијама окупљања већег броја особа када није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а нарочито у средствима јавног превоза, у чекаоницама, канцеларијама, лифтовима и другим местима где се окупља већи број особа.

Такође, препоручује се и појачано одржавање хигијене руку и респираторне хигијене.

Особе које имају повећан ризик од тешких форми болести посебно треба да избегавају места где се стварају гужве или, уколико их посећују, препоручује се ношење заштитних маски, наводи се у саопштењу.

Свим особама које имају симптоме инфекције, посебно симптоме инфекције дисајних органа (нос, грло, плућа), препоручује се да се изолују у кућним условима и да се јаве лекару у ковид амбуланту.

„Када је у питању радна или животна средина потребно је практиковати редовно чишћење и омогућити добру вентилацију затворених простора, проветравање природним путем где год је то могуће, а како су пред нама топли дани препоручујемо да особе чешће бораве на отвореном и да се окупљања и дружења организују на отвореним просторима са мањим бројем људи“, пише у саопштењу.

Наводи се да су поред наведених препорука које се односе на све грађане прописане и мере за посебне категорије, а то су обавезно ношење маски у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и забрана посета пацијентима у здравственим установама.

ТопПрес/ Извор: ФоНет