Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да не треба потцењивати омикрон сој корона вируса, поготово сада када је актуелан и вирус грипа.

Тиодоровић је рекао да посебно треба обратити пажњу на децу.

„Не треба потцењивати омикрон, али гледајући податке од јутрос имамо релативно мирну ситуацију у болницама, али су ковид амуланте и даље притиснуте“, рекао је Тиодоровић за ТВ Прва.

Он је истакао да је реч о првој фази, што значи да обољевају углавном млади људи који су били на прославама, али има и људи средњих година.

Тиодоровић је додао да се следећа фаза очекује ускоро, али да мисли да је можда чак и почела, а да она обухвата обољевање старих, тешких и хроничних болесника, који имају слаб имунитет. Указао је да је због тога забринут да би могло да дође и до фаталних исхода, јер им је имунитет веома слаб.

„Могуће је да ће потрајати овај талас и након фебруара, имаћемо ситуацију да се целе породице јављају у амбуланту“, упозорио је Тиодоровић.

Он сматра да садашњи бројеви новозаражених могу да се множе са два или са три и да имамо далеко више позитивних, али да има много асимптоматских случајева.

Тиодоровић сматра да се и следеће две недеље може очекивати пораст броја новозаражених и да морамо бити опрезни. Указао је и да појава грипа може да закомпликује ствар и да би због тога могао да буде продужен садашњи талас корона вируса.

Он је поручио да је важно не паничити, али бити опрезан.

ТопПрес/ Извор: Танјуг