Још се не може прецизно рећи и са сигурношћу тврдити шта изазива акутни хепатис код деце, од кога је оболело 450 деце у 30 земаља света, али постоје претпоставке које указују да се можда ради и о корони, а не само о аденовирусу 41, рекао је за данашњи „Блиц“ епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

Говорећи о мистериозном вирусу, Тиодоровић је навео да научници нису конкретно заузели став о чему се тачно ради, па би стога ваљало сачекати са коначном дијагнозом.

Он даље објашњава да, када је мистериозни хепатитис у питању, нико није ништа прецизно рекао о узрочнику, али сви негирају везу са познатим хепатитисима, јер су сва деца тестирана на А,Б,Ц,Д, Е тип.

Тиодоровић каже да нема места паници, али да треба пратити децу и одржавати хигијену, како руку, тако и хране и свега онога са чиме су у контакту.

Такође је истакао да ако су деца била у контакту са зараженима ковидом, морају се тестирати.

„Што је млађи организам, то може бити опаснији акутни хепатитис. Ми имамо једно дете које је отишло у Италију и добро је што је то урађено. Тамо је специјална болница за болести јетре која је уско специјализована“, нагласио је Тиодоровић.

Он је поручио родитељима да нема места паници, да је оболело дете у Србији изузетак, али да свакако треба пратити децу, када је у питању ковид или хепатитис.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Тиодоровић: Не зна се узрок акутног хепатитиса код деце”
  1. To je stvarno strasno jos gore sto se ne moze jos utvrditi uzrok…preventivno nije lose piti suplemente medicinske gljive reishi i hericijum,jer su veoma delotvorni i pomazu u sprecavanju svih upalnih procesa…

Comments are closed.