Паничне поруке које шаљу поједини медији из земље и иностранства због новог, омикрон соја коронавируса, епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић оцењује као неутемељене, истичући да нема података да је та варијанта отпорна на вакцине.

Он је за РТС навео и да су, према подацима које добија из болница, 92,3 одсто оболелих са тешком клиничком сликом невакцинисани.

Бранислав Тиодоровић сматра да и лекари умеју да претерају када говоре о новој варијанти вируса, наводећи да, према подацима до којих је дошао, омикрон сојем у Јужној Африци досад је заражено 2.830 људи, а у Европи око 150.

„Увек треба поћи од научно потврђених чињеница. Нема доказа да је омикрон сој отпоран на вакцину. Има истраживања да постојеће вакцине добро штите, нарочито од тешке клиничке слике ковида“, наглашава Тиодоровић.

Додаје да је паника неоправдана, али да има разлога за опрез.

Како каже, ограничења за улазак у Србију која су већ ступила на снагу, посебно ће бити примењивана на путницима из држава са југа Африке.

Објашњава да је Кризни штаб одлучио да се на граничним прелазима и аеродромима задржавају у карантину људи који су у транзиту, а долазе из земаља где је потврђено присуство омикрон варијанте ковида.

„Пошто Србија нема директну линију са Јужном Африком, треба посебну пажњу обратити на путнике су допутовали из Франкфурта, Амстердама, Париза, Лондона, и да се такви путници посебно контролишу“, каже Тиодоровић.

Чак и ако буду негативни на пи-си-ар тесту, морају у седмодневни карантин, додаје Тиодоровић и напомиње да се и држављанима Србије који долазе из земаља западне Европе где има потврђених случајева омикрона, саветује седмодневна изолација.

Седмог дана се ради поновно тестирање, као и после 14. дана, а

уколико су негативини, карантин се завршава, додаје члан Кризног штаба.

Указујући на чињеницу да 70 одсто школа нема пријављених нових случајева заразе, Тиодоровић каже да нема ни разлога да се план за почетак зимског распуста (31. децембар) мења.

Тиодоровић је поновио да ће због неношења маске и непридржавања одстојања на скуповима и на отвореном и на затвореном, највећу цену платити невакцинисани и старије особе са хроничним болестима.

Према његовим речима, скоро трећина фаталних исхода је код вакцинисаних, али, како наглашава, реч је о особама старијим од 70 година са хроничним болестима, нарочито код оних особа које су оклевале да приме трећу дозу, док су сви млађи који су преминули били невакцинисани.

Тиодоровић понавља да су строго контролисање мера и вакцинација једини начини да се епидемија превазиђе.

Поручује да је важно да они који контролишу ковид пропуснице раде свој посао, јер ће свако ко пусти некога ко нема валидан документ бити позван на одговорност.

ТопПрес/ Извор: Танјуг