Тиодоровић: Потребно 14 дана оштријих мера

Тиодоровић: Потребно 14 дана оштријих мера

Члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да ће оштрије мере које ступају на снагу помоћи тако што ће контакти бити смањени, али је нагласио да је то прекратак период да би оне дале неки значајан ефекат, јер за тако нешто потребно је минимум 14 дана.

Тиодоровић је за Блиц рекао да би уз две недеље са оваквим мерама могло да се дође до 3.000 позитивних дневно, а да би идеално било да се у наредне три недеље до месец дана дође до 1.000, „што дисциплином и поштовањем мера није неизводљиво“.

Он је рекао да Србија није под кључем и да мере не треба доживљавати на тај начин.

„Ово је компромис, како каже, између економије и здравља људи. Журке, неозбиљно понашање, као и пркос држави организовањем приватних журки данас нам диктирају неславну статистику“, рекао је Тиодоровић.

Он је рекао да би организатори приватних журки требало да одговарају, а учесници да иду на друштвено-користан рад у црвеним зонама.

„Ти људи који покушавају да ‘докажу’ како корона не постоји не знају и нису свесни колико је ова болест опасна, па их зато уведимо у болнице, нека носе боце с кисеоником, нека чисте ходнике, нека обуку скафандер да виде како изгледа корона изблиза“, навео је Тиодоровић.

Он је подсетио да је католички Ускрс 4. априла и упозорио да ће мало пре тога многи кренути у Србију да искористе одмор.

„Оно што забрињава је јер многи то користе као слободу уместо да се понашају као што се понашају у Немачкој, Аустрији, Швајцарској… На граници ће свакако бити тестирани, али је неопходно да се понашају одговорно и када дођу овде“, закључио је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет

KOMENTARI