Ситуација са корона вирусом у земљи је несигурна, а број заражених у наредних седам до десет дана ће даље расти, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић и указује да је бројка од око 6.000 заражених на дневном ниову, далеко већа, чак можда и пет пута већа, јер се не тестирају сви који су заражени.

Указује да највећи ризик представљају управо људи са блажим симптомима који се нормално крећу, раде и путују и на тај начин шсире вирус.

Тиодоровић је за Танјуг навео да ће у наредном периоду број заражених осцилирати, али ће бити виши него до сада, а и када дође до стабилизације, то ће бити на ниову од неколико хиљада заражених.

Указао је да забрињава што се овом тренутку повећава број пацијената на респиратору и број умрлих.

„Тешку клиничку слику у 90 одсто случајева имају старији од 85 година, до 95 година старости, као и хронични болесници, међу којима доминирају, са чак две трећине и више, невакцинисани или непотпуно вакцинисани“, навео је Тиодоровић.

Подсетио је да је још пре месец и по дана била препорука да људи старији од 65 година, као и ризичне групе, приме четврту дозу вакцине, јер ће бити угрожени, без обзира што је нови сој далеко лакши од делте.

Навео је да су сада присутни сојеви БА4 и БА5, а вероватно је присутан, иако још није званично потврђено, нови сој БА2.75, популарно назван „кентаур“.

Тиодоровић је нагласио да је струка упозоравала да ће млађи људи са јаким имунитетом и вакцинисани добро проћи када су у питању нови сојеви, али да су угрожени стари и тешки хронични болесници, што се сада, нажалост, и показује као тачно.

Он је објаснио да се болнице не пуне како би се то могло очекивати с обзиром на раст броја заражених и да број заражених није сразмеран броју хоспитализованих пацијената.

„Ако имате 600 – 700 пацијената у нашим болничким капацитетима, у три ковид болнице, то ипак не одражава онај број од 6.000 до 6.500 позитивних да би пропорционално одговарало кретању те бројке,“ казао је епидемиолог.

Он сматра да се тестирају само људи који имају потребу за тим, имају симптоме, били су у контакту са зараженим или, пак, путују у неку од европских земаља које траже PCR тест на уласку, те да је бројка, коју сада имамо до 6.500 заражених, далеко већа и може се множити са пет или шест пута.

Објаснио је да је велики број заражених нетестираних са лаким симптомима или без симптома који се нормално крећу, раде и путују, због чега се вирус шири и број оболелих свакодневно расте.

„Сви они који долазе из Грчке, Црне Горе и Хрватске, највећи проценат, чак целе породице су позитивни, ако немају посебно изражених тегоба не јављају се лекару, али ако имају они се јављају. Препоручујемо свима који имају било какве знаке да се тестирају и провере да ли су позитивни“, казао је Тиодоровић.

Када су у питању мере које треба предузети, Тиодоровић је истакао да се пре свега треба заштитити старе и ризеичне групе и да млађи и здрави људи у контакту са њима носе маске и држе дистанцу како би се ризик од заразе свео на минимум.

Епидемиолг оцењује да неће доћи до увођења драстичних мера затварања, али да постоји могућност, уколико број заражених настави да расте, да се помери почетак школске године, јер се у ранијим таласима показало да деца доста доприносе ширењу вируса.

Тиодоровић је посебно упутио апел људима који путују, али и онима који долазе из земаља са Запада да се не опуштају када дођу у своју земљу, већ да поштују све мере предострожности и заштите, без обзира колико су оне биле ригорозне у земљама из којих долазе.

Према његовим речима већина старих људи још увек носе маске свесни да их оне штите, док је мање угроженим категоријама корона већ „досадила“ и без обзира на прописе не придржавају се мера у потпуности.

Када је у питању вакцинација Тиодоровић је рекао да је 50 одсто наше популације вакцинисано, што, оценио је, није довољно, те додао да је то довело до скока заражених који данас имамо.

Упозорио је да су ризичне групе већ требало да приме четврту дозу и да сада то могу да ураде само ако су у потпуности здрави и нису имали контакта са зараженим, како би вакцина била делотворна у пуном обиму.

Казао је да четврта доза код млађих и јачих људи, који су у потпуности здрави, није неопходна.

Тиодоровић је позвао све који се до сада нису вакцинисали да сачекају почетак јесени, октобар, када се очекује нова двовалнетна или поливалентна вакцина, која ће бити најделотворнија до сада и прилагођена новим подтиповима вируса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг