Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да ће садашњи талас епидемије корона вируса имати две фазе и да у првој, која је сада у току, обољевају млађи, деца и људи средње животне доби.

У другој фази, која се, како је Тиодоровић рекао за Танјуг ТВ, може очекивати следеће недеље или недељу дана касније, више ће обољевати старији људи, посебно тешки и хронични болесници.

Чињеница да се омикрон сој вируса шири 10 до 15 пута брже него ранији сојеви може направити проблем здравственом систему, који је, навео је Тиодоровић, већ сада на удару јер се број оболелих здравствених радника процењује на између седам и 10 одсто.

„То може направити ситуацију да када нам буде требало највише здравствених радника будемо у проблему“, рекао је Тиодоровић.

Навео је и да додатни проблем представља то што се у фебруару може очекивати пораст обољевања од грипа, који се већ појавио, а порасту може допринети и наставак школске године, јер су ђаци, како је рекао, мотор ширења грипа.

Тиодоровић је оценио да ковид амбуланте сада трпе огроман притисак који се пренео са тргова и дочека, и да је сада касно да се донесу ригорозније противепидемијске мере.

Њих је, према Тиодоровићевој оцени, требало донети много раније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Тиодоровић: Тек следи друга фаза омикрона, оболеваће старији”
  1. Divno, kako sve znaju unapred, samo nisu znali da nas vakcina nece stitii, a ovaj omikoron se nekda zvao zapaljenje krajnika ili grla, vakcinsala sam se sa prve dve doze, a za trecu ne verujem da hocu, verovala sam im, a sad je to sve pomalo postalo cudno, zato sama vodim racuna o sebi i pijem reishi kapsule i vitamine, iako sam negde procitala da ni vitamini ne pomazu kod korone, ja se stvarno dobro osecam, iako sam u poznim godinama.

Comments are closed.