Због повећаног броја путовања, одлазака на одмор, али и долазака грађана из дијаспоре болнице ће сигурно да се пуне и оболеће сви који су осетљиви, упозорава епидемиолог Бранислав Тиодоровић и додаје да су три четвртине заражених у болницама старији од 70 година.

Он је за „Политику“ навео да је од 60 до 80 одсто њих невакцинисано или су примили две, а трећу дозу нису.

„Одлазак по вакцину за ту категорију становништва спасава од одласка на респиратор“, истакао је Тиодоровић.

Ипак, навео је да у односу на раније сојеве короне разне варијанте омикрона узрокују неупоредиво мање хоспитализованих и преминулих што, додао је, не значи да најстарији становници и ризичне групе грађана попут онколошких, кардиолошких, неуролошких болесника и свих они са нарушеним имуним системом нису и те како угрожени поновним бујањем заразе.

Тиодоровић је поручио да све те категорије становништва треба што пре да оду по четврту дозу постојећих вакцина против корона вируса ако је прошло пет месеци од раније вакцинације, а нарочито ако су прескочили трећу дозу.

Апелује на грађане да држе дистанцу и подсећа да препорука ношења маске у затвореним просторима никада није ни укинута и да би нарочито угрожене категорије становништва требало да је се придржавају.

„Индивидуална одговорност за сада је врло значајна и смањиће ризик од заразе. Зато апелујем на млађе и грађане средњих година, нарочито на оне који нам долазе и земаља са повећаним бројем заражених, да буду обазриви и држањем дистанце и ношењем маске штите деке, баке, родитеље“, нагласио је Тиодоровић.

Он напомиње да званичан број заражених на дневном нивоу није веродостојан и да је само показатељ тестираних, а не и стварно инфицираних грађана.

„Када имамо тестирањем доказаних око 5.000 дневно заражених, сигруно је пет, шест пута више позитивних грађана на ковид-19, али немају видљиве знаке обољења“, рекао је Тиодоровић и додао да Србија није изузетак и да се очекује повећање броја заражених у свим земљама Европе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг