Тиодоровић: У уторак ћемо тражити оштрије мере

Тиодоровић: У уторак ћемо тражити оштрије мере

Медицински део Кризног штаба није задовољан овим нивоом мера, тражили смо далеко оштрије мере на дужи период, јер за добар резултат требало је овако најмање десетак дана, изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић коментаришући јучерашњу одлуку Кризног штаба коју је усвојила и Влада Србије.

За ова два дана, како каже др Тиодоровић за „Блиц“, људи би требало да схвате да је ситуација озбиљна.

Од данас у подне, па до понедељка у шест сати, затворено је скоро све, радиће само оно неопходно за живот, храна, апотеке, гориво, а уједно ово је био и преломни тренутак да затворимо скијалишта за предстојећи викенд, јер велики број људи и даље путује, а одатле нам долазе заражени, рекао је др Тиодоровић.

“Хотели ће радити нормално, али неће радити никакви кафићи, ресторани, лично сматрам да је то требало урадити и раније”, напоменуо је Тиодоровић.

Од сутра ученици средњих школа прелазе на онлајн наставу, с тим што се већ у уторак могу уследити и неке нове мере, након анализе викенда.

“Ако нема помака, у уторак ћемо тражити да се апсолутно испоштује све оно што тражимо, а то су оштрије мере. Имали смо врло тешку седницу, морали смо да уђемо у озбиљне разговоре, да људи схвате да је ситуација озбиљна. Имамо проблем што су болнице у Београду или пуне или су пред самим пуњењем, морамо да размишљамо шта даље.

Инсистирали смо на ригорозној контроли мера са применом кривичног закона код оних који не поштују мере, а то се посебно односи на оне који организује журке. Свака локална заједница мора да сноси одговорност за своју ситуацију”, каже епидемиолог за „Блиц“.

Професор указује и на нову појаву, а то је да млади људи који добију симптоме не одлазе на тестирање, већ ако имају лакшу клиничку слику ни не покушавају да оду код лекара, нити се задржавају у самоизолацији, што је веома опасно, јер на тај начин шире вирус.

“То се види по структури оних који умиру, две трећине умрлих су старији од 65 године, овамо имамо пуне болнице и са младима, а заражавају их они који не поштују мере”, објашњава професор.

Ако се настави овако, истиче, захтеваћемо врло строге мере „јер ми морамо зауставити трансмисију ове болести“

“Апел свима је – молим вас мислите, не само на себе, већ и на људе око вас”, рекао је професор Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI