Током лета повећан ризик за безбедност хране

Током лета повећан ризик за безбедност хране

Током лета због високих температура повећан је ризик за безбедност намирница животињског порекла, због чега је, како у Министарству пољопривреде кажу, ветеринска инспекција појачала надзор на местима где је већи промет тих прехрамбених производа.

Током контроле, дешава се да инспектори затекну у промету храну која се не чува у адекватним условима већ је изложена високим температура и атмосферским утицајима.

„У периоду са високим температурама храна се мора чувати на ниским температурама у такозваном „хладном ланцу“, истичу у ресорном Министарству.

Наводе да се посебна пажња усмерава на објекте брзе хране, ресторане и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, јавне градске пијаце односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе.

На целој територији наше земље, ветеринарска инспекција спроводи инспекцијске надзоре плански, континуирано и редовно, а планови надзора се праве на основу анализе ризика.

Анализа, објашњавају, између осталог обухвата врсту и начин производње, сезонски карактер одређених производа, навике потрошача као и резултате претходних надзора, док се узорковања обављају на основу усвојеног плана мониторинга, резултата претходних надзора, пријава потрошача…

Истичу да инспектори предузимају мере у свим ситуацијама када се констатују неправилности било да се ради о пропустима у одржавању хигијене, неправилној манипулацији храном или неадекватном чувању.

„У случају да се у промету затекну намирнице које нису безбедне, ветеринарска инспекција, у складу са овлашћењима из Закона о ветеринарству и Закона о безбедности хране, наређује њихово повлачење из промета и нешкодљиво уништење у за то одобреним објектима“, наводе у Министарству.

Додају да се против субјекта који је такву намирницу ставио у промет покреће прекршајни поступак уколико се ради о физичком лицу или предузетнику или привредни преступ уколико се ради о правном лицу.

Потрошачима саветују да би требало да се упознају са свим елементима који се налазе на декларацији производа пре доношења одлуке о куповини и подсећају да у складу са Правилником о декларисању, означавању и рекламирању хране, декларација мора да садржи све елементе са којима би купац требало да буде упознат.

Апелују на потрошаче да храну купују у регистрованим објектима, односно објектима који су под надзором ветеринарске инспекције, како би се избегле последице куповине производа непознатог порекла и да уколико у промету примете било какве неправилности производа или сумњу у његову безбедност, то пријаве надлежним инспекцијама.

„Лако кварљиве производе животињског порекла требало би куповати само у објектима и продајним местима где се они чувају у расхладним уређајима, а обавезно треба проверити датум производње и рок употребе“, истичу у Министарству.

Осим тога саветују да у кућним условима треба одвајати сирове намирнице од куване хране, јер се микроорганизми лако преносе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI