Током појачане контроле, откривено 2.108 возача под утицајем алкохола

Током појачане контроле, откривено 2.108 возача под утицајем алкохола

Резултати међународне акција појачане контроле саобраћаја припадника Министарства унутрашњих послова на територији наше земље, показују да је у управљањју возилом под дејством алкохола откривено 2.108 прекршаја, а под дејством психоактивних супстанци 99 прекршаја.

Акција је спроведена од 5 до 11. децембра и дат је акценат на контроли возача који управљају возилом под дејством алкохола, где је откривено 2.018 прекршаја и психоактивних супстанци, где је откривено 99. Укупно је задржано 474 лица, рекао је Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Ове бројке говоре да је саобраћајна полиција предузела максималне мере и активности у циљу откривања извршења прекршаја. Бројке говоре да још нисмо постигли колективну свест и учинили колективни напор. Ако имамо 500 лица која су задржана, то говори да још имамо оне који управљају непрописно и небезбедно, рекао је Беленцан.

У последњих неколико дана, како је нагласио, десиле су се саобраћајне несреће обарања пешака на обележеним пешачким прелазима у Београду у Булевару краља Александра и јуче у Новом Пазару.

„Ове саобраћајне незгоде говоре да возачи не поштују прописе да прилагоде брзину кретања у зонама пешачких прелаза, рекао је Беленцан.

Приликом брзине од 50 километара на час – зауставни пут је 25. То значи да од уочавања пешака до реакције прође скоро 20 и нешто метара, ствара проблем, рекао је Беленцан.

У наредном периоду треба водити рачуна о обавезама возача према пешацима, али морамо подсетити да су пешаци у обавези да пре него што ступе на коловоз да се увере да ту радњу могу да спроведу безбедно. Да не носе слушалице у ушима и употребљавају мобилне телефоне, рекао је Беленцан.

Од почетка године погинуло је 515 лица у саобраћају, а од почетка децембра 12 лица. Доминирају возачи као најугроженија катергорија учесника у саобраћају, рекао је Беленцан.

ТопПрес/  Извор: Танјуг