Резултати међународне акција појачане контроле саобраћаја припадника Министарства унутрашњих послова на територији наше земље, показују да је у управљањју возилом под дејством алкохола откривено 2.108 прекршаја, а под дејством психоактивних супстанци 99 прекршаја.

Акција је спроведена од 5 до 11. децембра и дат је акценат на контроли возача који управљају возилом под дејством алкохола, где је откривено 2.018 прекршаја и психоактивних супстанци, где је откривено 99. Укупно је задржано 474 лица, рекао је Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Ове бројке говоре да је саобраћајна полиција предузела максималне мере и активности у циљу откривања извршења прекршаја. Бројке говоре да још нисмо постигли колективну свест и учинили колективни напор. Ако имамо 500 лица која су задржана, то говори да још имамо оне који управљају непрописно и небезбедно, рекао је Беленцан.

У последњих неколико дана, како је нагласио, десиле су се саобраћајне несреће обарања пешака на обележеним пешачким прелазима у Београду у Булевару краља Александра и јуче у Новом Пазару.

„Ове саобраћајне незгоде говоре да возачи не поштују прописе да прилагоде брзину кретања у зонама пешачких прелаза, рекао је Беленцан.

Приликом брзине од 50 километара на час – зауставни пут је 25. То значи да од уочавања пешака до реакције прође скоро 20 и нешто метара, ствара проблем, рекао је Беленцан.

У наредном периоду треба водити рачуна о обавезама возача према пешацима, али морамо подсетити да су пешаци у обавези да пре него што ступе на коловоз да се увере да ту радњу могу да спроведу безбедно. Да не носе слушалице у ушима и употребљавају мобилне телефоне, рекао је Беленцан.

Од почетка године погинуло је 515 лица у саобраћају, а од почетка децембра 12 лица. Доминирају возачи као најугроженија катергорија учесника у саобраћају, рекао је Беленцан.

ТопПрес/  Извор: Танјуг