Произвођачи кромпира незадовољни ценом, моле за помоћ, фото: ГЗС

Горњи Милановац – Незадовољни произвођачи кромпира, око стотину њих, окупило се у центру села Горњи Бањани код Горњег Милановца, како би истакли да је цена овог поврћа пала на историјски минимум од осам динара по килограму.

„На жалост, одавно кромпир није био јефтинији. Никад теже није било. Прошле године  је цена по килограму била три пута већа. А сада осим што је катастрофална , чак ни за то немамо купце. Кромпир се увози из Хрватске, Албаније, а наш ће напунити потоке”, тврди Радиша Деспотовић.

Радиша Деспотовић, произвођач кромпира, фото: ГЗС

Пољопривредници истичу да је овај крај последња оаза здравог јестивог кромпира и да  десет кућа, годишње произведе  чак око 500 вагона овог поврћа.

„ Тренутно у свом магацину имам близу 50 вагона кромпира. Не знам шта ћу са њим. Он мора да се пребира, слаже и на крају сав наш труд завршиће негде на сметлишту.  Производна цена по килограму се креће око  15 динара, ми смо у дебелом минусу. Молимо државу да нам помогне и спречи нелојалну конкуренцију, односно препродавце који зарађују на нашој муци. Занимљиво је да је цена у маркетима пала за пар динара, док је нама десеткована”, каже произвођач Горан Пејић.

Горан Пејић, произвођач кромпира, фото: ГЗС

Произвођачи су данас упутили апел држави и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде да покуша да их заштити, на тај начин што ће им сугерисати шта да производе, јер како тврде, није им јасно да им држава даје субвенције за производњу,  а немају коме да продају.

ТопПрес/ ГЗС, РИНА