Метеролог Недељко Тодоровић каже за РТС да се од сутра очекује пораст дневне температуре и отапање снега. Објашњава који су узроци великих снежних падавина у априлу. Када је у једном периоду натпросечно топло, касније дође хладнија варијанта времена, каже Тодоровић говорећи о временској прогнози за ускршње празнике и пролеће.

Снег, који је је јуче направио проблеме широм земље, пада и данас, али је слабијег интензитета. Метеролог Недељко Тодоровић објаснио је у Јутарњем програму шта су узроци великих снежних падавина у априлу.

„Са севера Европе пристигао је хладан ваздух, али се истовремено у Средоземљу направио циклон, област ниског притиска, која доноси падавине, облаке, неку врсту захлађења. Тај циклон се премешта преко Балкана, захвата читаво наше подручје, али истовремено је био прилив хладног ваздуха са севера, тако да је то била нека добитна комбинација, прво за обилније падавине, и за пад температуре“, наводи Тодоровић.

Ситуација је уобичајена, каже, што се тиче падавина, али снег не пада често у ово време.

„Ово је један од тих примера, односно епизода које се дешавају не тако често у априлу, због снега, али што се тиче падавина, то је уобичајена шема“, напомиње метеоролог.

Од сутра пораст дневне температуре

Данас се, према његовим речима, очекује још један зимски дан, али са далеко мањом количином и учесталошћу падавина, пре свега снега.

„Максимала дневна температура била би можда степен, два виша у односу на јуче, тако да је то слична временска ситуација, али са значајно мања падавина“, наводи Тодоровић.

Од сутра би, додаје, кренуо пораст дневне температуре.

„У јутарњим сатима би било слабог мраза, не у свим местима, а дању би већ било за три, четири степена топлије, па онда у петак, суботу даљи пораст температуре. Тако да би у суботу, недељу у већини места максимална температура достигла вредности 10 до 12 степени, што је још увек пет, шест степени ниже од просечних уобичајених вредности за за тај део априла. Следеће седмице, опет неки пораст температуре, не много, негде око 15 степени“, каже Тодоровић.

Снег ће се, додаје, отопити за дан, два, три, зависи да ли га има више или мање, тако да се улази у уобичајено пролеће, али са температурама које би до 20. априла требало да буду испод просечних вредности.

Топао Божић, хладан Ускрс

Када је реч о ускршњим празницима, Тодоровић објашњава да у природи постоји законитост – када је у једном периоду натпросечно топло, као за Божић, касније, за Ускрс, дође хладнија варијанта времена.

“За Ускрс би било прохладно, поготово у јутарњим сатима. Не би требало да буде мраза. Да ли ће бити падавина тај дан, то је унапред тешко дефинисати. Нека свежа варијанта времена“, каже Тодоровић.

Скијање и током празника

Занимљиво је, како је приметио, да је на Копаонику укупна количина новог снега слична као и у Београду, али да је тамо већ било снежног покривача, тако да га сад има око 50 центиметара.

Очекује да се снег на планинама задржи довољно дуго да ће скијаши моћи за празнике да оду на скијање.

“Не само Копаоник, већ сви планински планински предели изнад 1.400, 1.500 метара остаће под снегом у наредних 10, 15 дана“, наводи метеоролог.

Природа прави равнотежу – на пролеће свежија варијанта времена

Када је реч о прогнозама за пролеће, понавља да природа прави равнотежу.

“Ако је зима било топла, значи мора да дође један период хладнијег времена, са температурама испод просечних вредности. Управо сада са уласком у април месец, то се донекле потврђује. По тој некој логици, до 20. априла би била свежија варијанта времена, потом следи пораст максималне температуре изнад 20 степени. Ако се прогноза оствари, април би остао у принципу са неком температуром нижом од просечних вредности, што је компензација, донекле, за топлу зиму. Како ће бити у мају, то је други проблем, јер температура неминовно даље расте“, напомиње метеоролог.

Тодоровић очекује да ће падавина и у априлу и и у мају бити више од просека.

ТопПрес/ Извор: РТС