Топола ће добити око 600 улица

Топола ће добити око 600 улица

Топола – Ових дана комисија за доделу назива улица приводи обиман посао крају. Припремљен материјал прво ће бити представљен на Општинском већу.

„Месне заједнице, грађани лично или грађанске иницијативе су достављале предлоге, а такође је и комисија давала своје предлоге засноване на експертизи. Било је и неспоразума око појединих месних заједница које су инсистирале на неким предлозима који су били не основани  али није то битно утицало на комисију да не заврши свој посао успешно. Општинско веће ће процедуру наставити даље и проследити надлежним институцијама“, рекао је за ТопПрес председник комисије Дејан Ђурић.

Сваки сеоски пут сада ће добити име, односно улицу. За називе су бирана имена углавном особа из прошлости која су на неки начин обележила тај крај.

Мапа са називима улица, фото: ТопПрес

“ Улица има заиста много за подручје од 356 км2, то је дакле 30 насеља са по просечно 20 улица, дакле око 600 нових улица. Свака  улица мора да буде образложена и приказана на мапи. Занимљивих назива има, посебно се водило рачуна о идентитетској препознатљивости сваког места појединачно. Називи улица носе обележја нашег краја, географска, историјска пре свега. Имамо велики број личности које су пореклом из наше општине, а оставили су дубок траг у историји нашег народа у различитим сферама делатности. Десимир Благојевић, књижевник, Владимир Карић, географ, Јован Скерлић, књижевни критичар и политичар, Светозар Ђорђевић, један од првих пилота код нас. Професор пољопривредног факултета и стручњак светског гласа за воћарство Душан Станковић, Драгутин Прокић, учитељ познат у националном оквиру, Аћим Чумић, био је Министар унутрашњих послова и председник Владе“, наводи Ђурић.

Председник комисије додаје да је у плану да се целокупан материјал приреди  у једну публикацију која би представљала и туристичко промотивни садржај за општину Топола.

Комисија представља стручно тело и чине је: Дејан Ђурић председник, професор историје, Драган Рељић, управник Задужбине на Опленцу, Мирко Радовановић, учитељ, Славица Топлица, професор, Слађана Митровић, директорка библиотеке, Марија Новаковић, геометар, Љиљана Тодоровић, директор ТО Опленац, Драган Стојановић из одељења за урбанизам.

ТопПрес