Топола пуна бадњака: Улични продавци се месецима унапред припремају за овај дан

Топола пуна бадњака: Улични продавци се месецима унапред припремају за овај дан

Топола – Бадњи дан и Божић су нераздвојни, не само зато што долазе један после другог, већ и зато што се допуњавају обичајима које народ везује за њих. Бадњи дан је добио име по бадњаку (храстовом или церовом дрвету) које се на Бадњи дан сече и доноси кући. За оне који нису у прилици да из шуме донесу бадњак у свој дом, побринули су се продавци који су ових дана на улицама Тополе.

Бадњи дан у Тополи, фото: ТопПрес

Један од њих је Иван Томић, који је већ другу годину за редом у центру Тополе. Продаја како каже иде солидно а највише се купују бадњаци и жито.

Иван Томић већ годинама на улици продаје бадњаке и жито, фото: ТопПрес

„За ову продају се припремамо месецима унапред. Посла око бадњака и жита има доста, али трудимо се да нашим суграђанима који  се одлуче да купе већ припремљен бадњак понудимо најбоље. Понуда је разнолика, за свачији џеп. Корпице са житом су 250 динара, има и мањих јефтинијих, бадњаци по 100 динара, слама 50 као и пакетићи у којима је кукуруз, орах“, рекао је за ТопПрес Иван Томић.

Жито и бадњаци се највише купују, фото: ТопПрес

Иначе, уз бадње дрво у кућу се уноси и слама, ораси, жито, кукуруз, грана дрена, што се такође може купити уз припремљен бадњак.

Бадњаци обавезни за сваки дом, фото: ТопПрес

Бадњак симболише храст који су пастири донели у витлејемску пећину у којој је рођен Исус, због тога се задржао обичај паљења бадњака и уношења овог дрвета у домове.

ТопПрес

Улични продавци се месецима припремају за Бадњи дан и Божић, фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI