Топола –  Тополски одборници заседали су јуче 13. пут у сали биоскопа где је седници присуствовало 38 одборника. Дневни ред је био сачињен од 15 тачака међу којима је свакако била најважнија усвајање буџета за следећу годину.

„Завршен је велики посао за нашу општину, усвојен је буџет са 23 гласа за,  захваљујем се опозицији на конструктивном раду. Изабрали смо председнике управних одбора вртића и туристичке, донели смо одлуку о плану детаљне регулације да каменолом Торови ставимо у функцију. Имаћемо још једну седницу до краја године тако да ћемо са њом и закључити наш рад за ову годину“, изјавио је за ТопПрес Владимир Радојковић, председник СО Топола.

Фото: ТопПрес

Предлагач за неколико важних тачака био је председник општине Топола Игор Петровић. Он је истакао да је поред усвајања буџета за 2022. годину, изузетно битно што је усвојен и ребаланс којим су обезбеђена недостајућа средства за субвенције у пољопривреди.

„Седница је протекла у демократском духу али веома је битно за све грађане општине Топола да је усвојен ребаланс буџета и буџет за наредну годину. Са усвајањем буџета јасан је сигнал политичке стабилности у Тополи, док смо са усвајањем ребаланса  пољопривредницима омогућили и четврту расподелу подстицаја до краја ове године“, казао је Петровић.

Према речима Јасне Миљковић буџет за 2022. годину је развојни и наставиће се са бројним инвестицијама.

Фото: ТопПрес

„Овај предлог буџета утврђен је у износу од 760.695.190, 00 динара, за капиталне инвестиције опредељено је 22 одсто средстава из буџета. Буџет је развојни и има много капиталних пројеката, комуналне делатности, улагања у водоводну и канализациону инфраструктуру, највећи пројекат биће изградња водоводне линије у Божурњи, настављају се улагања у област пољопривреде, социјалне заштите, саобраћајне инфраструктуре“, рекла је начелница одељења за финансије Јасна Миљковић.

Одборници опозиције из групе грађана „Нови људи за бољу Тополу“ њих шесторо активно су учествовали у расправи по свим тачкама са Дневног реда. Један од одборника са ове листе напустио је локални парламент.

Фото: ТопПрес

„Главна тачка је била усвајање буџета за 2022. годину, ја бих обавестио грађане да имамо умањење за развој спорта од шест милиона, умањење за основно образовање од 14 милиона, за средње такође умањење, за животну средину умањење од 33 милиона, здравствена заштита умањење од око седам милиона динара и очигледно је да локална власт највише хоће да штеди на васпитачима учитељима професорима. Желе да врате раднике да путују ђачким превозом да смање трошкове, такође у буџету је одвојено 6,5 милиона за унапређење камера и кажњавање грађана тако да више неће нико моћи да се ‘провуче’ како смо чули,  него ће сви грађани да плаћају казне јер ће се уградити софтвери који ће све то да прате. Похвална ствар је реконструкција цевовода у Божурњи до Опленца. Наш одборник Милан Шевић који је у скупштини од 2016. године због обавеза и нашег договора да што више одборника прође кроз парламент,  поднео је оставку али он остаје код нас. Ућиће следећи одборник са листе и опет ћемо имати шест одборника и активно ћемо учествовати у раду као и до сада“, рекао је Мирко Јевтић, шеф одборничке групе „Нови људи за бољу Тополу“.

Чланица општинског већа Јована Марјановић, поднела је оставку на ту функцију док је на њено место именован Милутин Стевановић за област надзор јавних предузећа и финансија.

Дискусија се водила око прве тачке, Предлог Одлуке о називима улица и заселака у насељеним местима општине Топола. Одборник Новица Ђоковић предложио је да  се ова тачка повуче са Дневног реда због бројних, како каже неправилности и непотпуне документације док је одборница Српске напредне странке рекла да је непотребно стављати називе улице а да људи газе блато и немају улично светло.

Такође, разрешен је дужности директор Културног центра Мирољуб Марковић, који одлази у пензију  а на његово место именована је в.д. Ема Стевановић.

Фото: ТопПрес

За председника Управног одбора Туристичке организације постављена је Катарина Радојевић док је за председника Управног одбора Предшколске установе „Софија Ристић“ именован Ђорђе Глигоријевић.

Седници је у својству грађанина присуствовао Иван Филиповић.

ТопПрес