На институту „Торлак“ је покренута производња вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Спутник В) и у будућности ће моћи да се извози у државе региона, саопштио је Руски фонд за директне инвестиције (РФПИ).

„РФПИ и Институт за вирусологију и вакцине „Торлак“ објављују да је покренута производња руске вакцине против вируса корона Спутњик Ве“ у Србији. Овим је Србија постала прва држава у јужној Европи која ће производити „Спутњик Ве“. Производња у Србији је у складу са најстрожијим стандардима“, саопштили су у фонду.

У фонду је наглашено да ће у будућности бити могућ извоз препарата у друге државе региона.

„У складу са договорима који су постигнути између Руског фонда за директне инвестиције и Института „Торлак“ у Србији је у кратком року успешно покренута производња вакцине „Спутњик Ве“. Србија је прва европска држава која је почела да производи руску вакцину“, изјавио је директор руског фонда Кирил Дмитријев.

Он је подсетио да се од почетка ове године препарат активно користи за вакцинацију становништва и захваљујући покретању локалне производње размере вакцинације могу бити значајно увећане.

На Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ у Београду данас је извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине против корона вируса „Спутњик Ве“ (Спутник В), објавио је министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на свом Твитер профилу.

„У присуству стручњака из Руског фонда директних инвестиција, представника Владе Русије и руске фармацеутске компаније Генеријум у Институту Торлаку извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине“, написао је министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на свом Твитер профилу и додао да производња у Србији креће од 20. маја.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Новости