Топола – Најрадоснији хришћански празник Божић прославља се данас уз бројне обичаје. После богате гозбе и ломљења чеснице домаћини куће би се упутили у Божићну вожњу, која је на селу али и у граду обичај који се не изоставља.

Некада су се организовале шетње на коњима, после окупљања у селу, домаћини би  кренули  од куће до куће. Свако би их испред куће сачекао и изнео послужење вино, ракија, мезе и тако до мрака.

Са доласком трактора обичај се променио, па су ови четвороточкаши постали превозно средство у Божићној вожњи. Тако је било на овај Божић, када је десетак трактора подно Рудника засвирало селом.

Војковчани не заборављају старе обичаје, фото: ТопПрес

„Иако је снег на путу за нас то није препрека да покренемо тракторе и кренемо у вожњу. То је обичај који су нам наши дедови оставили у аманет и без обзира како је напољу ми се окупимо и возимо. Некада запреге и коњи, данас трактори али је битно да се обичај не заборави. Верује се код нас у селу да ако се данас провоза трактор целе године ће нам послови у пољу ићи како треба“, кажу за ТопПрес овдашњи домаћини.

После окупљања у селу Војковци пут је ове домаћине на тракторима повео преко завејаног Рудника, где се наставило дружење.

Трактори продефиловали Рудником, фото: ТопПрес

Божићна вожња није заборављена ни у селу Липовац где се данас окупио велики број домаћина. Селом је прошло 26 трактора окићених бадњаком, које су углавном возили млађи домаћини из овог села.

Скуп тракториста у Липовцу, фото: ТопПрес

Окићени трактори у Липовцу, фото: ТопПрес
Божићна вожња у Липовцу, фото: ТопПрес

ТопПрес