Траже да се продужи рок за коришћење ваучера до 20. новембра

Траже да се продужи рок за коришћење ваучера до 20. новембра

Удружење „Моја Србија“ упутило је Влади Републике Србије и Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, иницијативу за продужење рока важења додатне квоте ваучера за одмор у Србији, до 20. новембра.

Нове субвенције за одмор у Србији, које су одобрене од стране Владе Србије, изазвале су велико интересовање грађана.

За само седам дана подељено је скоро 150.000 ваучера, а многобројни угоститељски објекти ће током августа, септембра и октобра бити попуњени до последњег места, наведено је у саопштењу Удружења „Моја Србија“.

Међутим, због великог броја ваучера и кратког рока у коме они могу да се користе, многи грађани имају проблеме при проналажењу слободног смештаја.

Из удружења „Моја Србија“ Милан Ристић рекао је да су током претходних неколико дана многи грађани негодовали што не могу да нађу слободан смештај, како би извршили резервацију која је неопходна за добијање ваучера за одмор.

Додао је да је велики број жалби стигао и од угоститеља због кратког рока у коме ваучери могу да се искористе, па је тако већина малих угоститеља попунила своје тромесечне капацитете за само два дана.

„Продужетком акције до 20. новембра, до када важе претходни ваучери за одмор, помогли бисмо грађанима да нађу одговарајући смештај и да лакше планирају свој одмор у Србији. Са друге стране, помогли бисмо угоститељима да попуне капацитете током новембра, који је најнепопуларнији период за туризам, током кога су многи објекти потпуно празни“, закључује Ристић.

Влада Републике Србије одобрила је 200.000 ваучера у вредности од по 15.000 динара за све грађане који испуњавају предвиђене услове, као и додатних 100.000 ваучера у вредности од по 10.000 динара за оне грађане који су остварили своја права и добили ваучер од 5.000 динара у јануару ове године.

Акција поделе ваучера за субвенционисани одмор у Србији се током претходних седам година показала као једна од најисплативијих и најпопуларнијих субвенција у српској привреди.

Домаћи туризам сваке године бележи двоцифрену стопу раста, а увећани приходи од домаћих туриста неминовно доводе и до повећања нивоа инвестиција у туристичку инфраструктуру.

Матић: Подељено 140.000 ваучера за одмор у Србији

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да је до сада подељено 140.000 ваучера за одмор у Србији.

„То је још једна потврда очекивања да ће овогодишња туристичка сезона бити одлична“, рекла је Матићева Танјугу у Палати Србија, где се одржава конференција Нове идеје за ново време, на којој учествује и министарка туризма Албаније Милера Кумбаро Фурџи.

Матићева је додала да је најновији податак о броју подељених ваучера добар показатељ не само за грађане него и за туристичку и угоститељску привреду и да сада имамо ситуацију да су сви туристички капацитети распродати.

То нас сада посебно радује, додала је министарка Татјана Матић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг