За пет година ниједан ученик није погинуо у зони школе, али разлога за опуштање нема, посебно код ученика трећег, петог и шестог разред, који су најугроженији, изјавио је данас Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

„За пет година, ниједан школарац није погинуо у зони школе, што је охрабрујуће. Предузет је низ саобраћајно техничких мера, да се безбедност ђака пешака подигне на највиши ниво. Ипак, нема разлога за опуштање“, рекао је Окановић за Танјуг.

Посебно је посаветовао родитеље трећака, петака и шестака, који су најугроженији.

„Не дозволите да се дете опусти, скрените му пажњу на најбитније ствари, прођите с њим пут од школе до куће, укажите му на најкритичнија места“, посаветовао је Окановић.

Објаснио је да је проблем са мало старијом децом што се опусте па долази до фаталних грешака.

Говорећи о „црни тачкама“, Окановић је рекао да их је у Београду највише на широким улицама-путевима.

„Зрењанински пут, Јурија Гагарина на Новом Београду, Булевар Николе Тесла ка Земуну, главна улица у Земуну… То су обично саобраћајнице са четири или више трака где се развијају веће брзине“, рекао је он.

Окановић је навео да по закону на локалним путевима, на пет година мора да се ради анализа црних тачака.

„Београд се мења, ничу насеља граде се саобраћајнице, тако се појављују нове црне тачке“, рекао је он.

Окановић је објаснио и да старији као пешаци имају проблем у опажању возила, па су угрожени.

„Неретко имају чудан став, а то је да могу на коловоз било где, и ван прелаза, а возачи ће да се зауставе да их пропусте. Проблем је што не схватају, да је потребан пут и време за заустављање возила, па страдају старији због заблуда да ће неко да се заустави и да их пропусти“, рекао је он.

ТопПрес/  Извор: Танјуг