Национална служба за запошљавање данас је расписала јавни позив за реализацију овогодишњег програма подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“.

За ову годину је планирано да се у програм „Моја прва плата“ укључи до 10.000 младих старости до 30 година, са најмање средњим образовањем и без радног искуства.

Програм ће се спроводити код послодавца, у приватном и јавном сектору, у трајању од девет месеци, а реализује се без заснивања радног односа.

Током трајања програма, Национална служба за запошљавање ће на месечном нивоу исплаћивати младима са средњим образовањем новчану накнаду у износу од 25.000 динара, док ће младима са високим образовањем исплаћивати 30.000 динара, уз уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести.

Овим програмом даје се могућност младима који немају радно искуство да обаве праксу на конкретним пословима код послодавца, у циљу стицања знања, вештина и компетенција за рад, како би на тај начин повећали своје могућности за запошљавање.

Јавни позив за овогодишњи програм „Моја прва плата“ и све информације о програму налазе се на сајту Националне службе за запошљавање (www.nsz.gov.rs), као и сајту Моја прва плата (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Програм ће бити реализован кроз четири фазе.

Прва фаза је намењена искључиво послодавцима, који ће од данас до 22. септембра моћи да се пријаве за учешће у програму на сајту www.мојапрваплата.гов.рс <хттп://www.мојапрваплата.гов.рс>.

Друга фаза је намењена незапосленим лицима, која ће за учешће у програму моћи да се пријаве од 3. до 31. октобра такође на сајту.

Трећа фаза програма односиће се на избор кандидата од стране послодаваца.

Послодавци ће имати могућност да врше процес селекције пријављених кандидата од самог почетка њиховог пријављивања, а повезивање (коначан избор) кандидата ће послодавци из приватног сектора обавити у периоду од 1. до 15. новембра, а послодавци из јавног сектора у периоду од 16. до 30. новембра.

У року од 15 дана од дана коначног избора кандидата, на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs  биће објављена листа оглашених позиција послодаваца са бројем одобрених кандидата.

Четврта фаза реализације програма подразумеваће потписивање тројног уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата, и почетак спровођења програма у року од 15 дана од дана формирања листе оглашених позиција послодаваца са бројем одобрених кандидата.

ПКС позива фирме да учествују у програму Моја прва плата

Привредна комора Србије позива привреднике да учествују у трећем циклусу програма Моја прва плата и да се пријаве од данас до 22. септембра.

Програм реализује Национална служба за запошљавање, а ПКС наводи да у програму могу учествовати сви привредни субјекти који послују на територији Србије, предузетници, микро, мала, средња и велика предузећа.

Привредна комора Србије је позвала све заинтересоване да се пријаве путем портала мојапрваплата.гов.рс, где оглашавају конкретне радне позиције за које ће се, током октобра, кандидати опредељивати, саопштено је из ПКС.

Компаније кроз овај програм Владе Србије, добијају могућност да изаберу кандидате које ће обучити у складу са својим потребама, да новим запошљавањем повећају обим пословања и инвестирају у развој људских ресурса.

Према измењеној Уредби о програму подстицања запошљавања младих Моја прва плата, повећани су износи новчане накнаде младима који ће бити укључени у овај програм по новом Јавном позиву.

Током деветомесечног оспособљвања у компанијама, за младе са средњим образовањем износи су повећани са 22.000 на 25.000 динара месечно, а за младе са високим образовањем са 26.000 динара на 30.000 динара месечно.

Поред наведених износа, послодавци могу корисницима да исплате и додатна средства.

Програм „Моја прва плата“ стартовао је 2020. године, а до сада, током прва два циклуса, укупно 10.371 послодавац примио је на оспособљавање 17.196 кандидата, док ће у трећем циклусу још 10.000 младих са средњим и високим образовањем, добити прилику да стекне прва радна искуства и оспособи се за самосталан рад.

Услов је да немају више од 30 година живота, да су без радног искуства и да се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање.

На такмичењу у Бриселу, у јуну 2022. године, програм Моја прва плата добио је међународно признање, освојивши прво место у категорији „Просперитет“ као најбоља иницијатива у протеклој години, која фокус усмерава на људе, смањујући јаз између урбаног и руралног развоја, разлике у приходима и развоју тржишта рада.

Програм „Моја прва плата“ се реализује уз подршку Привредне коморе Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг