Фото: ПрофимедиаФото: Профимедиа

Министарство здравља увешће више реда у естетску медицину и до краја месеца биће одређени критеријуми за рад лекара у тој области. Годинама, а нарочито у последње време, том медицинском облашћу баве се и нестручни људи, што доводи до великих последица по здравље пацијената.

Лекари истичу да нестручно убризгавање ботокса и филера тренутно ствара највеће проблеме, јер, како кажу, тиме се баве нестручни људи.

„Ради се апликација филера, значи попуњавање усана или бора, и то се онда компликује, било инфекцијом, било изумирањем делова ткива, због чега настају трајни деформитети и трајна наружења пацијената. У таквим ситуацијама ми као хирурзи реагујемо и поправљамо тај изглед пацијената колико је то могуће“, каже хирург естетске медицине Весна Ракић.

Данас су друштвене мреже препуне понуда за улепшавање, брзо и јефтино, а велике компаније које производе естетски медицински материјал често држе једнодневне обуке.

„Говорим поготово о козметичарима и медицинским сестрама који су приучени. Чак и зубни техничари који се тако представљају, а не кажу да су лекари, и стављају такозване винире или вињире, како се правилно каже. Сви они раде данас масовно међу естрадним уметницима и рекламирају се, а они у суштини немају ту реално право“, каже проф. др Живорад Николић из „Дентонија“

Сви стручњаци су за увођење реда у ту област како пацијенти не би имали трајне последице.

„Циљ тих компанија јесте да што више филтера које произвиде и продају. Они би сваког обучили, а да ли ви имате право, они вам то не дају. Тим сертификатом не дају вам да радите у усној дупљи, ван усне дупље, на лицу или било где, ако вам то законом није дозвољено“, истиче др Николић.

Радна група Министарства здравља за естетску медицину приводи крају израду критеријума по којима ће се радити третмани улепшавања.

ТопПрес/ Извор: РТС, Новости онлине