Највећи трговински ланци испоручиваће робу геронтолошким центрима која је потребна најстаријим корисницима како би се спречио њихов одлазак у продавнице и излагање корона вирусу, саопштио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ова мера је резултат договора министра Зорана Ђорђевића и председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, постигнутог након састанака Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица болести коју изазива COVID-19 по привреду који је одржан данас у Председништву Србије, а којим је председавао председник Александар Вучић, саопштило је ресорно министарство.

Према речима министра Ђорђевића, Привредна комора Србије са највећим трговинским ланцима у понедељак ће пронаћи идеалан начин за реализацију постигнутог договора, како би роба била испоручена корисницима геронтолошких центара.

“Свесни ризика у коме се налазе најстарији грађани, када је у питању корона вирус, договорили смо да омогућимо да им се све оно што би желели да купе у продавници, донесе у геронтолошки центар, с обзиром на то да смо забранили посете, а они немају неког млађег ко би могао уместо њих да обави куповину”, рекао је Ђорђевић.

Министар је подсетио да је ово само једна од превентивних мера.

„Забранили смо посете у геронтолошким центрима, доставили детаљну инструкцију о понашању, обезбедили смо маске и дезинфекциона средства, дали препоруку да најстарији корисници не напуштају установе осим изласка у двориште, а све то како бисмо их максимално заштитили од корона вируса“, истакао је министар.

Он је нагласио да је држава поступила одговорно, да грађани треба да се придржавају превентивних мера и да поштују савете стручњака.

„Придружујем се апелима председника Александра Вучића и зато још једном молим породице и пријатеље корисника да имају разумевање када је забрана посета геронтолошким центрима у питању, а и кориснике да послушају савете струке како би остали заштићени“, закључио је Ђорђевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг