Топола – Село Винча недалеко од Тополе од свог постанка па све до данас чувено је воћарско – виноградарско село. Скоро свако домаћинство бави се узгојем воћа а винова лоза вековима се шири на стотинама хектара плодних ораница. У породици Креманац три генерације гаје винову лозу наслеђујући технику од старијих и чувајући стари сортимент већ добро проверен и испитан.

„На површини од 50 ари гајимо сорту хамбург, један део се пласира на тржиште као стоно грожђе али веома тешко и због тога ће већи део остати за прераду, вино и ракија. Засади су стари око 30 година, радио је деда, отац ја сам наставио надам се да ће и син наставити али ако буде овако не верујем да ће кренути овим стопама јер је постало не исплативо. Цена је од 50 до 70 динара тренутно на тржишту стоног грожђа док је  за вино 35 до 40 динара, али нема заинтересованих купаца“, рекао је за ТопПрес Душко Креманац из Винче.

Душко Креманац у хладњачи где се чува обрано грожђе до пласмана, фото: ТопПрес

Према његовим речима квалитет грожђа ове године је изузетно добар, али потражња је јако лоша.

„Не памтим када нам је грожђе било овако добро, родило је лепо, квалитет одличан, висок садржај шећера, све је да не може боље бити, али цена лоша и притом нема интересовања. Моји родитељи су некада продавали овде поред пута, то су људи долазили сваки дан да купују грожђе, сада нема никога. Принуђени смо да квалитетне гроздове које би могли продати на тржишту, прерадимо у вино јер иако имамо хладњачу не могу да их чувам дуго“, објашњава Креманац.

И бака у берби грожђа, фото: ТопПрес

И најстарији Креманац, не памти овако слабо интересовање за куповину грожђа као што је ове године. Иако је већ одавно у деветој деценији живота, помаже својим наследницима али стрепи за године које долазе и да ли ће млађи успети да опстану у виноградарској производњи.

За сорт хамбур слабо интересовање, фото: ТопПрес

„Мени је још мало 90 година, дуго година сам дијабетичар, слабо и видим, али помажем деци.  Увек сам имао виноград, раније је било другачије, долазили су са коњима и гуменим колима да купују грожђе, велико је интересовање било, било је и откупа, прераде, сада ничега нема, све имамо добар квалитет, висок принос, хладњачу, али нема ко да купи“, прича деда Алемпије који са својом супругом и наследницима ових дана бере грожђе.

Деда Алемпије са својом супругом у берби грожђа, фото: ТопПрес

Због лошег пласмана Креманци ће већи део овогодишњег рода прерадити у вино

Како је потражња за овом сортом грожђа слаба породица Креманац већи део овогодишњег рода прерађује у вино. Како кажу, боља зарада би им била да су грожђе продали у свежем стању, али због ограниченог времена чувања гроздова, прерада је за њих једино решење.

„Немамо подрум и увек смо вино правили само за наше потребе. Међутим, ове године веће количине грожђа које нисмо продали мораћемо да прерадимо у вино. Имамо стари муљач који се ручно окреће, ови слатки гроздови пуни шећера се мељу, потом ће та смеса да превире, затим оточимо неколико пута претачемо и дуг је процес док не добијемо вино“, каже Душко.

За један литар домаћег вина, кажу Креманци треба око пет килограма грожђа, тако да ће ове године у  њиховом подруму  бити сигурно преко 500 литара вина.

ТопПрес

Квалитет Хамбура ове године на задовољавајућем нивоу, фото: ТопПрес
Душан муља грожђе, фото: ТопПрес