Фото: ТанјугФото: Танјуг

Вредност украдене струје прошле године достигла је милијарду динара, а од почетка ове године откривено је 1.630 крађа, односно, неовлашћено је потрошено 280 милиона динара струје. У ЕПС-у кажу да појачавају контролу.

Струја се краде разним интервенцијама на струјомеру, а све чешће са бандера где се директно прикаче највећи потрошачи – котлови, ТА пећи и други уређаји и машине. Монтерске екипе то лако открију, а неретко долазе по пријави, обично комшија.

Сандра Алагић из „ЕПС Дистрибуције“ истиче да поседују детекторе који могу да евидентирају манипулацију на бројилу.

„Такође, постоје телефони за пријаву неовлашћеног коришћења електричне енергије. Негде око 50 одсто тих крађа откријемо на основу пријава“, истакла је Алагићева.

Грађани углавном знају како се може проверити потрошња, али мало ко то ради.

„Једино да погасим све по кући па да видим да ли се окреће бројчаник“, каже један од грађана са којима је разговарала екипа РТС-а.

Неки би позвали овлашћено лице које ће да провери инсталацију, док други упоређују рачуне.

Дистрибуције су у акцији откривања крађа даноноћно, а честе су, кажу, и ванредне провере. Мерна места морају бити доступна, па бројила измештају на јавне површине, што је и европска пракса.

„Формиране су посебне службе контроле које се искључиво баве овим послом. Један од основних задатака је да откријемо људе који се тиме баве у својим редовима“, указала је Алагићева.

Паметним бројилима против крађа 

У Агенцији за енергетику очекују да ће паметна бројила, која ЕПС треба да уведе до 2020, елиминисти губитке на основу крађа. Грађани протрошњу могу пратити и кроз графички приказ на рачунима.

„Сваки потрошач када добије рачун добије за сваки месец потрошњу коју је имао последњих 13 месеци. Кад имате паметно бројило имате могућност и софтвера да пратите да ли та потрошња одступа или не одступа. И без тога ЕПС чини велике напоре да се смањи неовлашћена потрошња“, објашњава Аца Марковић из Агенције за енергетику.

Прошле године због крађе струје 300 људи завршило је у затвору. За то кривично дело у европским земљама су казне оштрије. Рецимо, домаћинства која буду откривена у нелегалној потрошњи, после тога се могу снабдевати само преко картица: „колико уплатиш – толико потрошиш“.

ТопПрес/ Извор: РТС