foto-tanjugfoto-tanjug

Србија мора најважнији ресурс, пијаћу воду, да сачува за себе, каже министар за заштиту животне средине Горан Триван и додаје да се не слаже са тим што су многи извори пијаће воде дати као концесија или на неки други начин различитим субјектима.

„Србија, генерално, не троши воду на рационални начин. Србија нема довољно пијаће воде, перспективно гледајући. Климатске промене доносе снижавање нивоа подземних вода. Истовремено, то значи смањивање капацитета подземних вода и резерви које имамо“, рекао је Триван у интервјуу за Tелеграф.рс

Истакао је да би требало рационално да користимо пијаћу воду „све да је и имамо за бацање, а немамо“.

Указао је да површинске воде морају да буду чисте, да бисмо и ту имали део резерви, која се може квалитетно прерађивати у квалитетну пијаћу воду.

„Не мислим да имамо довољно пијаћих вода и то је разлог више, што стално стрепим над тим, како користимо те пијаће воде. Никако нисам за то и не слажем се са тим, што су многи извори пијаће воде дати као концесија или на неки други начин различитим субјектима. Волео бих да све те капацитете чувамо или бар да троше предузећа која су наша, а не на овај начин, дајући онима који то тржишно користе. То није безбедно и Србија мора да тај најважнији ресурс, планетарно говорећи, сачува за себе“, назначио је Триван.

Сигуран је да се неколико ратова, за које се не мисли да је разлог пијаћа воде, води управо због тога.

План је, каже, да у Србији треба да се изгради 359 система за прераду отпадних вода, што значи да треба да инвестирамо између четири и пет милијарди евра у то, а након тога ћемо моћи да рачунамо на чисту и здраву животну средину у целини.

То је пут, који треба да пређемо у наредних 30 година, подвукао је министар.

„Много је то новца. Србија нема толико пара, али ће морати да издваја. Мораће да издваја више пара за животну средину од садашњих 0,2, – 0,7 одсто БДП-а, до 1,2 или 1,3 одсто, колико је у многим земљама. Ако желимо да живимо здраво, дуже и да сачувамо природу, то мора да се деси. Гарантујем, да ће се то десити“, рекао је Триван.

Поборник је да се у пројекте прераде отпадних вода „иде“ ка приватно-јавним партнерствима, јер је то бржи пут да се обави тај посао.

На питање о реконструкцији владе и о томе да се његово име доводило у везу са тим, министар каже да нема коментар и да то никад и не коментарише, јер је важно да свако ради свој посао најбоље што може.

ТопПрес/ Извор: Танјуг