Топола – Трогодишња Јана Петровић из Тополе најмлађа је чланица Културно уметничког друштва „Опленац“ из Тополе. Њени родитељи су приметили њен таленат према музици како кажу, убрзо након што  је проходала а први наступ забележила је прошле године са само две и по године.

„Прошле године у марту на годишњем концерту КУД -а први пут је наступила а од момента када је проходала и почела да прича, певушила је песмице и уз њих играла. Пошто сам ја радио као уметнички руководилац у школици фолклора у Шаторњи, која ради при КУД-у водио сам је на пробе где је и играла. Тренутно је она најмлађи члан нашег Културно уметничког друштва јер има само три године“, каже за ТопПрес Ђорђе Петровић, Јанин отац.

Јана Петровић, фото: приватна архива, уступљена фотографија

Ђорђе истиче да су његова супруга и он дуго година играли фолклор, како каже и он је почео рано са само четири године а супруга је учествовала и у певачкој групи.

Иначе, Културно уметничко друштво „Опленац“ постоји од 2000. године и броји око 300 чланова, узраста од три године па до  ансамбла ветерана старости до 55 година, распоређених у седам фолклорних група које имају пробе два пута недељно.

фото: приватна архива, уступљена фотографија

„Увек је право време да се почне са фолклором, а да би сте постали члан нашег ансамбла довољно је да дођете у просторије КУД-а на пробу прве групе понедељком или петком од 18 часова, јавите се Маји и добићете све информације за даље. Оно што је највећа сметња у раду КУД-а је мишљење које влада да је фолклор првенствено намењен за девојчице, што је веома погрешно. Уз дружење, путовање, физичку активност, чување културе и традиције фолклор доноси бројне бенефите па Вас очекујемо јер је много разлога да се вежба фолклор“, поручују из Културно уметничког друштва „Опленац“.

Чланови овог КУД -а  до сада су били у Русији, Шпанији, Енглеској, Француској, Пољској, Белорусији, Турској, Бугарској, Грчкој, Македонији, Мађарској, Републици Српској, Црној Гори.

ТопПрес

Фото: ТопПрес