Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Тржиште вапи за орасима

20

Почела је сезона брања и сакупљања ораха у Србији, а овогодишњи приноси су просечни – кретаће се око 20.000 тона, што неће бити довољно ни за половину потражње домаћег тржишта. Оно што је сигурно јесте то да ће цена овог воћа и ове године бити “јака”. Већ сада се у трговинама и на пијацама за килограм језгрa тражи 1.000 и више динара, па је питање да ли ће га домаћице користити за справљење торти и колача за предстојеће славске трпезе.

Према подацима стручњака из ове области, у Србији је засађено око 1,4 милиона стабала ораха, и то на површини од 4.800 хектара. Од тога се тек петина, односно нешто више од 280.000 стабала, гаји на плантажама уз примену свих агротехничких мера, а остатак су стабла дивљег ораха, који даје знатно ниже приносе.

– Код нас се углавном гаје ораси “дивљаци”, које карактерише лош принос, који се креће од 15 до 20 килограма по стаблу у пуној родности, а требало би да буде дупло већи. Тек пре две године, када су локалне самоуправе почеле да дају субвенције, људи су почели озбиљније да се баве узгојем ораха, и било би их још више, али на нашем тржишту је стални дефицит садног материјала ове воћке – испричала нам је Светлана Пауновић, научни сарадник Института за воћарство у Чачку. – Уврежено је мишљење да орах не треба ђубрити, орезивати, заливати, што је потпуно погрешно. Њега треба посматрати као и сваку другу воћну врсту, која захтева примену свих агротехничких мера, како би давао бољи принос и квалитет рода.

Она нам је казала и да годишњи принос у Србији варира, креће се од 20.000 до 25.000 тона. Те количине не могу да задовоље ни половину домаћег тржишта, па се орах увози, и то углавном из Турске. Процене стручњака су да тренутно европском тржишту недостаје чак 100.000 тона ораха годишње.

Прошле године је у нашој земљи посађено више од 100 хектара најисплативије америчке сорте ораха чендлер.

– Моја плантажа се простире на око два хектара, прошле јесени сам је проширио за хектар. Приноси се крећу до 30 килограма по стаблу. Задовољан сам ценом, а и све што произведем одмах продам, јер тржиште просто вапи за орасима, посебно с јесени, када почиње сезона слава – рекао нам је Вељко Михајловић, воћар из околине Чачка.

Селекција

Рад на селекцији ораха у чачанском Институту за воћарство почео је још 1950. године. До седамдесетих година издвојено је више од 20 типова ораха. Најбољи типови су размножавани и увођени у производњу. Тако су добијене прве домаће селекције ораха (ибар, вујан и овчар), а тиме је и обогаћен доста скроман сортимент ораха у то време.

ТопПрес/ Извор: Новости, В.Илић

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup