Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Турске развојне агенције ТИКА разговарали су о пласману српске малине, боровнице и јагоде у ту земљу.

На састанку је разматрана могућност производње индустријске јагоде о чему су крајем децембра у Анкари разговарали министри пољопривреде Србије и Турске Бранислав Недимовић и Бекир Пакдемирлија, објавило је Министарство пољопривреде на свом сајту.

Државни секретар Сенад Махмутовић и директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић разговарали су са директором ТИКА у Србији Чаглом Гултекин Тосбат о плановима будуће сарадње.

Акценат је стављен на могуће заједничке пројекте у области сточарства и воћарства.

Махмутовић је овом приликом рекао да очекује даљи раст извоза воћа и подсетио да су у последње три године такође забележени добри резултати када је у питању извоз малине.

„Према последњим подацима, извоз српког стратешког воћа премашио 215 милиона евра у 2019. имајући у виду добру цену проузроковану високом тражњом у свету за очекивати је још бољи резултат у 2020“, рекао је он.

Србија је у 2019. извезла 2.530 тона у вредности 7,2 милиона евра. Подсећају у министарству да је у 2019. у Србији боровница била заступљена на 1.612 хектара.

Очекују много већу производњу и површине пошто је значајан број произвођача уложио у засаде боровница.

Министарство пољопривреде подсећа да управо субвенционише такве инвестиције.

Саговорници су на састанку оценили да је досадашња сарадња била успешна и најавили су да ће обе стране радити на реализацији предложених идејних пројеката.

ТопПрес/ Извор: Танјуг