foto-tanjugfoto-tanjug

Турска компанија ЕТЦИИ, која се бави производњом црвеног меса, заинтересована је да отвори кланицу јунади у Србији, а у оптицају су градови Чачак и Крагујевац, изјавио је за Српски телеграф министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Реч је о инвестицији вредној између 8 и 10 милона евра, а кланица, у којој ће бити запослено око 100 људи, требало би да буде отворена у марту 2019., пише овај дневни лист. Плате радника, како је наведено у писму о намерама турске компаније, биле би од 650 до 1.700 евра бруто.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић преговарао је са турском компанијом ЕТЦИИ о отварању погона у Србији, а договорено је да то буде гринфилд инвестиција, што значи да Турци неће купити неки постојећи погон, већ ће градити од нуле, пише Српски телеграф.

“У нашем је интересу да имамо што више кланица намењених за турско тржиште. Важно је знати да је 5.000 тона квота за извоз, а то је од 15.000 до 16.000 грла јунади. Што већу квоту имамо за бесцарински извоз, то ће нам бити већа сточарска производња, а сточарство је покретач свих других пољопривредних активности. За извоз говедине већ смо постигли договор с Кином, а очекује се и споразум о извозу са Емиратима”, рекао је за Српски телеграф Недимовић.

Према сазнањима Српског телеграфа, читав посао изградње и отварање кланице требало би да буде завршен у марту следеће године.

ТопПрес/ Извор: Српски телеграф/ИнфоКГ