Рудник –  У суботу 26.11.2022. године,  11 планинара и две девојчице-планинарке учествовало је у садњи око 600 садница црног бора, који је посађен на чистини од око пола хектара која је предвиђена за конверзију – уношење на станиште деградираног храста друге врсте дрвета, у овом случају црног бора, да би се побољшало кроз наредне деценије веома еродирано земљиште, саопштено је из планинарског друштва „Жежељ“.

„Сада је са тих 600 садница попуњавано тамо где се није примило приликом прве садње која је на том простору била током 2021. године. Следеће године , у новембру је плански већ одређено да имамо сличну акцију на подручју села Грбице. Саднице су купљене од стране Епархије шумадијске у расаднику ЈП Србијашуме, и оне су стратификоване, дакле потврђене од стране надлежног инспектората. Пошумњавано је у оквиру шуме манастира Вољавча. Плански, према годишњем плану газдовања манастирским шумама Епархије шумадијске. План конверзије деградиране шуме храста прихваћен је од надлежних државних органа – Управе за шуме Републике Србији кроз донето Решење о усвајању Шумско-привредне Основе за газдовање манастирком шумом манастира Вољавча“, каже се у саопштењу овог планинарског друштва за портал ТопПрес.

Пре неколико година је спроведена слична акција пошумљавања у шуми манастира Каленић. Оба пута у сарадњи Планинарског друштва „Жежељ“ и лица која се у Епархији шумадијској баве чувањем и управљањем манастирским шумама – овога пута шумом на Руднику изнад манастира Вољавча.

ТопПрес