Фото: ТопПрес

Аранђеловац – Фондација Ана и Владе Дивац, Општина Аранђеловац и Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, покренули су данас Фонд за подстицај развоја пољопривредне и прехрамбене производње у Аранђеловцу. Уговор о сарадњи су потписали Бојан Радовић, председник општине Аранђеловац, Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац и Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, каже се у саопштењу.

Оснивање овог фонда подржао је Пројекат „Велика мала привреда“ који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи АЦДИ/ВОЦА.

„Данас смо овде да удружимо снаге и средства у оснивању једног Фонда који ће да унапреди привреду у нашој општини. За наредну годину, планирано је да се издвоји око 27 милиона динара за подстицај развоја пољопривреде у општини Аранђеловац и са овим средствима планирамо много мера. Ово је једна мера где смо заједничким снагама покушали да нађемо начин да нашим пољопривредницима омогућимо бесповратна средства и на тај начин подржимо развој не само производње, већ и сточарства, воћарства, провртларства и других привредних грана“ изјавио је Бојан Радовић, председник општине Аранђеловац

Кроз Фонд су обезбеђена подстицајна средства у укупном износу од чак 5 милиона динара, намењена развоју пољопривредне и прехрамбене производње, а регионална агенција ће управљати средствима и активностима фонда.

„Фонд у Аранђеловцу је четврти основан у последња два месеца и драго нам је што је уједно и највећи, што значи да ће већи број пољопривредника моћи да користи његова средства. Вредност свих активних фондова је достигла вредност од 62 милиона динара, захваљујући којим је 244 пољопривредника широм Србије уложило средства у унапређење своје производње. То је показатељ да имамо одличан механизам подршке, како за пољопривреднике који сада могу једноставније да дођу до неопходних финансијских средстава, тако и за локалну самоуправу која путем ових револвинг фондова може сваке године да подржава нове кориснике“, изјавила је Мирослава Панић, Менаџер за приступ финансијама, Пројекта „Велика мала привреда“.

Фонд за подстицај развоја пољопривреде и прехрамбене производње у Аранђеловцу је седамнаести по реду, а осим ове општине, од 2020. године покренути су фондови и у Чајетини, Врању, Пријепољу, Сврљигу, Ражњу, Ужицу, Димитровграду, Брусу, Великом Градишту, Новом Пазару, Власотинцу, Новој Црњи, Великој Плани, Сјеници,Тутину и општини Лебане. У наредне три године у плану је оснивање још 6 оваквих фондова широм Србије.

„Фондација Ана и Владе Дивац 2020. године уз подршку УСАИД-а покренула је пројекат Локални фондови за развој пољопривреде са циљем да се створе нове могућности за финансирање пољопривредника, и заједничким улагањем локалних самоуправа и Фондације обезбеде подстицајна средства за пољопривреднике. Фонд у Аранђеловцу је први у овом округу и надам се да ће и друге општине увидети предности овог механизма који ће омогућити пољопривредницима, који иначе тешко долазе до новца неопходног за проширење производње, да коначно обезбеде потребна средстава на транспарентан и једноставан начин“,изјавила је Ана Кошел, директорка Фондација Ана и Владе Дивац

„Фонд је интересантан јер је далеко флексибилнији у одговору на потребе за финансирањем у односу на друге програме подршке пољопривредницима, као и у одрживости решења. Такоше, омогућава локалној самоуправи да брзо реагује, да то ради мултисекторски и усмери средства где су потребна“ изјавио је Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља

Средства из фонда биће подељена путем Конкурса који ће бити расписан у марту следеће године и намењена су подршци пољопривредницима и удружењима који се баве производњом и прерадом хране на територији Аранђеловца, чиме се обезбеђује приступ бескаматним средствима за инвестирање у нову опрему, сертификовано семе, пластенике, култиваторе, системе за наводњавање и осталу опрему којом се може унапредити квалитет и квантитет производње.

Конкурс за заинтересоване пољопривреднике и удружења произвођача и прерађивача хране биће отворен у наредном периоду, на сајтовима Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља и Фондације Ана и Владе Дивац, наводи се у саопштењу достављеном нашој редакцији.

ТопПрес