FOTO-PROFIMEDIA

За готово 50 тимова који ће по налогу Комисије за борбу против наркоманије у школама, коју је Влада Србије основала почетком јула, у понедељак почињу припреме за едукацију ђака и подизање свести о штетности употребе психоактивних супстанци међу овом популацијом, а Новости од суботе преносе да ће на додатну обуку ићи 300 стручњака различитих профила.

Они ће наредне године посетити свих 1.700 школа у Србији и едуковаће ђаке како да се одупру пороку који је све присутнији међу младима, а родитеље како да препознају прве знаке да њихова деца користе наркотике, пише лист.

Почетак обуке ових мобилних тимова заказан је за понедељак 27. август, у Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Нишу. Према сазнањима Новости, свих 24 института и завода за јавно здравље на територији Србије формирала су по два тима који ће радити по инструкцијама Комисије за борбу против наркоманије у школама.

У тимовима који ће разговарати са децом и указати им на све опасности употребе психоактивних супстанци, према сазнањима листа, биће лекари, психолози, педагози, социјални радници,али и запослени у полицији, судству, тужилаштву, као и представници Канцеларије за младе.

Значајан део предавања биће посвећен и квалитетном провођењу слободног времена и значајној улози спорта у одвајању деце од ризичног понашања које би могло да води у наркоманију.

Читав овај програм реализује се у сарадњи са полицијом, а министар здравља Златибор Лончар је већ иницирао драстично повећање казни за дилере, у чему га подржава и министарка правде Нела Кубуровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Вечерње новости