Чачак – У Чачку је почела реконструкција чувене Хаџичеве куће у Господар Јовановој улици, која је изграђена 1845. године и као таква била прва кућа на две етаже у граду на Морави.

Важна не само као материјално већ и културолошко добро, мењала је власника, а почетком 20 века, инжењер Вирер уселио се у ово здање које је многим Чачанима данас и препознатљиво као Вирерова кућа.

„Седамдесетих година прошлог века кућа је прибављена у власништво општине Чачак и до пре три ипо године била је зграда управе Владислав Петковић Дис. Како је Чачак добио најлепшу и једну од најмодернијих библиотека у Србији, коначно су се стекли услови да овај важан објекат буде стављен у сталну етнографску поставку Етнографског музеја, рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић. Иначе, са балкона Хаџићеве куће који је био народни посланик и један од најбогатијих Чачана тог времена, краљ Милан Обреновић одржао је говор који се уједно сматра јединим обраћањем краља Милана у овом граду, додао је градочелник Тодоровић и рекао да се очекује да радови буду завршени за 90 дана.

Након конака Јована Обреновића, ово је једна од најстаријих кућа у Чачку, тако да је неопходно да се она сачува за наредне генерације, рекла је Снежана Ашанин, етнолог Народног музеја у Чачку.

„ Овде ће бити изложени предмети из друге половине 19. и почетка 20. века , експонати карактеристични за грађанске породице, друштвени живот и све оно што је обележило Чачак у том периоду, рекла је Ашанин. Вредност инвестиције је нешто мање од 22 милиона динара, од којих је 19, 6 милиона определила Влада РС , односно Министарство културе, док је око два милиона динара издвојио град Чачак.

 

ТопПрес/ ГЗС