Председник Србије Александар Вучић најавио је синоћ да би ванредно стање, а тиме и полицијски час могли бити укинути од четвртка, након што та одлука буде објављена у Службеном гласнику, а претходно усвојена у Скупштини.

Са укидањем ванредног стања укида се полицијски час и ангажман војске у цивилне сврхе.

Вучић је, у “Хит твиту“, рекао да су испуњена два услова: један да имамо седам дана испод 5 одсто раста потврђених случајева цовид 19, а други – да је мањи број људи на респираторима.

“Имамо и једно и друго, кумулативно стечене услове”, констатовао је он.

Указао је да очекује да ће данас влада и он, у складу са уставном и законском процедуром, добити образложено мишљење и став Министарства одбране, након чега се доноси закључак Владе, а онда уз потписе премијерке И њега одлука иде на Скупштину.

“Требало би да се нађе у Скупштини на Ђурђевдан, у среду. Чим буде објављена, укида се полицијски час, а то би требало да буде у четвртак“, објаснио је он.

Од тада, поручује, све је на одговорности грађана.

Рекао је да зна да је грађанима било тешко сто су морали да проведу више времена у кићи, што нису могли да се баве свим активностима које упражњавају, али и нагласио да је то био једини начин да сачувамо наше родитеље, и чак некада оне млађе.

„Мислим да смо највећим делом успели. Зато је сада битно да што пре кренемо. Ушли смо у пуцањ за убрзани економски опоравак. Да не каснимо у односу на друге, да пробамо на време да то урадимо, а уједно не угрозимо људе“, казао је он.

Кон: И после укидања ванредног стања, остају ванредне мере

Укидање ванредног стања значи укидање полицијског часа, забране кретања, као и посебног ангажмана војске, али на снази остају ванредне мере у оквиру проглашења епидемије од посебног значаја, изјавио је синоћ епидемиолог Предраг Кон.

Након што је у емисији телевизије Пинк председник Србије Александар Вучић најавио да би ванредно стање требало да буде укинуто до четвртка, 7. маја, Кон је објаснио да ће по његовом укидању остати на снази епидемија од посебног значаја, која је у марту проглашена у Србији, као и пандемија која је проглашена на глобалном нивоу.

Кон наводи да је, ако се активност вируса буде спуштала, логично очекивати да за неколико недеља сви почну редовно да раде као раније.

„Уместо забране кретања, биће избегавање контаката, остаће забрана јавног окупљања, забрана рада школа… Остаје нам и даље могућност да и даље имамо ванредне мере које се иначе не спроводе“, рекао је Кон.

Он каже да ванредно стање укида полицијски час и забрану кретања, као и ангажман војске у цивилне сврхе.

„Враћамо се на почетак и настављамо где смо стали након ванредног стања које је било врло корисно у заштити живота старијих и које је дало резултата“, рекао је Кон.

Упитан да ли то значи да ће старији од 65 година који су у радном односу моћи да иду на посао, Кон је рекао да то зависи од одлуке самих фирми, као и закона, наводећи да у оквиру проглашења епидемије могу да се дефинишу одређене категорије грађана које су у посебном ризику.

„Са ванредног стања прелазимо на ванредне мере у оквиру проглашења епидемије од посебног значаја“, рекао је Кон.

Председник Вучић рекао је да је питање отварања граница компликованије и да ће се оне постепено отварати.

Подсетио је да ће се 8. маја отворити тржни центри, 11. маја вртићи и боравци, да ће ускоро кренути и фудбалска лига, као и кошарка.

„Мислимо до јуна да апелима одржимо што је могуће више дисциплине и одговорности, а после… видећемо“, рекао је Вучић.

Кон и Вучић: Није било никаквог сукоба струке и политике

Вучић и Кон су поручили да није било никаквог сукоба између струке и политике, па ни по питању мера за првомајске празнике.

Др Кон је рекао да су неистините спекулације да је “струка попустила пред политиком”.

“Не ради се овде о томе да терамо инат једни другима, већ радимо да најрационалније решавамо проблеме. Никакав сукоб није био, већ размена мишљења и дошло се до компромиса, најрационалније који је задовољио све који у томе учествују”, рекао је Кон.

Он је истакао да је проф. Несторовић био за ублажавање мера, у односу на прво усвојене да забрана кретања важи од четвртка до понедељка, док је епидемиолошки део имао чврст став да је то потребно.

“Нашло се решење, у петак је била забрана, за викенд од 18х, с тим што је и киша знатно утицала и надам се да неће бити негативних последица што је то било дозвољено”, рекао је Кон.

Вучић је такође рекао да су струка и политика све време разговарали и да никаквог сукоба није било.

“Ми смо урадили и предложили оно што је било негде између свих лекара, оног што су говорили и трудили се да између њихових мишљења пронађемо решења”, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан др Кону, који, каже, разуме шта је држава и зна да држава мора некада да донесе и одлуке које људима не морају да се допадну.

“Сви су то разумели и ми смо мере донели у складу с оним што је струка рекла”, рекао је Вучић.

Навео је да разуме потребу да неко прави сукоб где га нема и да каже да су “грозну политичари хтели нешто супротно струци”.

Тај галиматијас, каже, траје од почетка.

“Никакав проблем нисмо имали. Да ја знам било шта боље од њих, рекао бих, али пошто не знам, ми смо слушали струку”, подвукао је председник Србије.

Вучић је рекао да је посао државе био да обезбеди заштитну опрему, респираторе, да нема несташица, да враћа грађане. да службе у земљи функционишу.

“Мислим да смо то на најбољи начин урадили и то је био посао државе” рекао је Вучић.

Поносан је, каже, и на др Кона и на све стручњаке из Кризног штаба, на људе који, истиче, нису добили никакав новац, већ су све што су урадили, урадили из љубави према земљи.

На констатацију да је било навода да “др Кон све ради, јер је добио виши чин“, Вучић је узвратио питањем: “Да ли се ви то шалите?”.

Председник је поновио и да је поносан на све лекаре, медицинске сестре, чистачице у болницама…

Вучић: Нисмо водили политику, Кон: Никад ефикасније нисмо функционисали

Председник Србије је рекао да власт није водила политику током епидемије, већ чувала здравље и животе људи, а др Предраг Кон је оценио да друштво никада ефикасније није функционисало, а да је држава урадила добар посао.

Успели смо да направимо нешто што није никакав политички договор, већ смо спојили знање медицинске струке, поштовање према њему и обезбедили ефикасност, изјавио је Вучић.

Кон је, на исто питање како тумачи то што му се замерало што је имао тако добру сарадњу са властима у овој кризи и да се ваљда очекивало од њега да буде на страни опозиције, рекао да је његова једина идеологија епидемиологија.

Да у овој ситуацији није постојала сарадња са влашћу, мере би, каже, остале мртво слово на папиру и не би успели да обранимо Србију и њено становништво.

Вучић је поновио да неће говорити о политичким противницима све док траје ванредно стање, иако они о њему сваког дана говоре неистине, већ да хоће да говори само о људима који су дали огроман допринос у овој ситуацији.

„Не знам ко је гласао против мене или странке коју водим, није ме то интересовало када смо их позвали да помогну својој земљи“, истакао је Вучић.

Истиче да је земља била угрожена као и животи људи, а пре свега старих и да је све урадио да их заштити, док су они други покушали да омаловаже знање наших стручњака и на крају завршили са политичким увредама, чиме су показали да им ништа није свето.

Председник додаје да је имао са људима од струке добру сарадњу и да је зато држава успела сва да обезбеди од опреме и свега другог, као и да грађани не оштете несташице као и што је то био случај у многим другим земљама.

„Зато грађани не разумеју са каквом кризом су се други суочили. Ми смо данас сувише озбиљна држава да би тако нешто могло да нам се догоди“.

Вучић истиче да није могао да верује када је чуо увреде на рачуна доктора Горана Стевановића који је радио и по 24 сата дневно иако има троје деце и то само зато што није изговорио оно што су они хтели да чују.

Тиме су показали да су им партикуларни интереси важнији од свега другог, истакао је Вучић.

Каже и да су наши лекари поштенији и бољи од свих у региону, иако ће његови политички противници да кажу да је Приштина најуспешнија, јер тамо нико никог не тестира и не износе се прави подаци.

Србија, за разлику од многих других није водила политичке игре већ је говорила истину о броју умрлих, док неки други нису људе из геронтолошких центара рачунали уопште као умрле од короне.

Држава се показала као веома одговорна и оперативна, истакао је Вучић.

Кон је казао да нема спровођења мера без сарадње са властима и да емоције у таквој ситуацији нису дозвољене, пошто је једини циљ да се сачувају животи људи.

„Ништа друго није важно. Друга ствар је говорити само и искључиво истину. То ме водило све време у овом послу“.

Кон је казао да никада није видео да је наше друштво ефикасније функционисало, него што је у овој ситуацији и да га као човека од струке само то и интересује, да се спроводе предложене мере.

„Да није било ванредног стања, да смо пустили циркулацију вируса, ми не би спречили да вирус уђе у геронтолошке центре – имамо за то јасан доказ. До ванредног стања нисмо ни знали да се мере не поштују. То смо видели тек када су ангажовани војска и полиција“.

Кон додаје да је ванредно стање заштитило на хиљаде људских живота у Србији и да око тога нема никакве дилеме.

„Остаје само уверење односно неки ће остати убеђени да се није ништа десило јер нису видели или изгубили неког. Постојаће људи који ће говорити да је све ово измишљено, али то не сме да остане доминантно мишљење за будуће, јер од пандемије морамо да научимо да се бранимо. Тих пандемија биће и даље пошто око 30 вирусних агенаса чека на ред да изазове пандемију“.

Такође, Кон додаје да је држава урадила све што је могла и да се сад враћамо на почетак, али да су нам остали сачувани људски животи.

Вучић је рекао и да је свестан тога да када водите земљу никада нећете моћи да “угодите” људима, али да је по питању свих донетих мера у борби против короне држава слушала струку и да највеће заслуге иду њима.

“Питали су ме да ли ћу прогласити победу (над короном). Ја сам им рекао: “Не”. Не мислим да нисмо близу краја, у овом делу сезоне и године мислим да јесмо, али снагу не добијате из победа, већ из борбе и када је тешко да се не предајете, као што је говорио Махатма Ганди”, рекао је Вучић.

Истиче да су и власт и струка у претходном периоду управо тако поступали и да су се определили пре свега за заштиту живота, упркос свим критикама.

“Нисмо хтели да платимо данак у крви или живота”, подвукао је Вучић.

Каже да нису “дали све од себе” и држали се “шведског модела”, он не би знао како да одговори на питање детету које је остало без мајке или оца зашто су они морали да умру.

Вучић наводи и да народ никада није обмањиван по питању броја тестираних, позитивних или преминулих и да су све жртве позитивне на ковид улазиле у статистику, упркос томе што је већина њих имала инфаркт или неко друго хронично обољење.

“Знам да је вирус корона опака болест, видео сам то на примеру својих другара и пријатеља који су подлегли последицама, видео сам кроз болест у породици, а и био сам на вези свакодневно са лекарима. Знам да је то опака болест, без обзира шта сам мислио пре пет месеци”, закључио је Вучић.

О идејама за организацију здравственог система

Вучић је изјавио да постоје идеје да се српски здравствени систем организује по угледу на Националну здравствену службу (National Health Service – NHS) у Великој Британији, на мањем нивоу, али уз већу ефикасност.

Вучић је рекао да је епидемија корона вируса показала колико је значајан здравствени систем за целу државу и истакао да ће држава морати више да улаже више у цео систем, у објекте, људе и институте.

Како је рекао, мораће много више да се улаже у Клинички центар Србије који, каже, мора да буде завршен до септембра следеће године, чиме ће се значајно повећати капацитети.

Навео је да ће држава морати да улаже у лекаре и медицинске сестре, који за који дан добијају прву плату увећану за десет одсто за април, као и у институте.

„Како бисмо целокупан здравствени систем могли да направимо, на мањем нивоу него НХС у Великој Британији, али да буде, ако то смем да кажем, ефикаснији него што се у једном теском тренутку показало чак и код њих“, рекао је Вучић.

То су велике идеје за будућност, за које је пресудно знање српских стручњака, рекао је Вучић и додао да је о томе већ разговарао са Коном.

Кон је у истој емисији навео је да је српски систем јавног здравства, такав какав је, ипак опстао и показао флексибилност и да се веома брзо адаптирао.

„То је постигнуто због лидерске улоге јавног здравља, посебно епидемиолога и инфектолога, као и захваљујући ефикасном реаговању државе“, рекао је Кон.

Он је поновио да је на почетку било као на трњу чекање опреме, али да се, кад је опрема стигла, одмах знало да ће здравствени систем успети.

Кон је рекао и да се уочава да су у свету боље прошле сиромашније земље из некадашњег социјалистичког блока, што је, наводи, тешко прецизно објаснити.

Његово мишљење је да је социјалистички модел у центар свега стављао човека и да је читав систем јавног здравља био слично постављен, да су капацитети били веома снажни, али да су почели да се девастирају деведесетих, а посебно после реформе 2002. и 2003. године.

„Имамо потпуно нову ситуацију и ми ћемо се определити према народном здрављу, да ту развијамо капацитете у смислу бржег и тачног реаговања“, рекао је Кон.

Вучић: Бројке говоре како се ко борио у региону…

Вучић је одбацио тврдње, које стижу, углавном, како каже, из Хрватске и Приштине, да се регион добро борио са корона вирусом, изузев Србије.

Вучић је указао да је Словенија једнако успешна као ми, али да има три и по пута мање становника него Србија, а само два пута мање мртвих, те да је пропорционално броју људи тестирала више.

„Аустрија има три пута више мртвих. Мађарска има два пута висе мртвих, а мање тестираних од Србије, Румунија има за 4,2 пута више мртвих, а значајно мање тестова. О коме говорите у Македонији?”, навео је Вучић.

Казао је да треба сачекати да се све анализира, а тако и број тестова, а не где је више ајкула појело људе, него што су умрли од короне.

„Сагледаћемо колико је мртвих било раније и ове године. Нека људи процењују“, нагласио је он.

Кон је рекао да су те тврдње из Хрватске бесмислене у ситуацији у којој се и једни и други боримо против непријатеља, против кога је цео свет.

Србија тестирала 100.000, Хрватска 38.000, Приштина не тестира

Вучић је изјавио да су наши лекари поштенији и бољи од свих у региону, иако ће његови политички противници да кажу да је Приштина најуспешнија као земља у борби против корона вируса, упркос томе што то није земља и што тамо не тестирају људе, нити износе праве податке.

Србија, за разлику од многих других није водила политичке игре, већ је говорила истину о броју умрлих, док неки други нису људе из геронтолошких центара рачунали уопште као умрле од короне.

Држава се показала као веома одговорна и оперативна, истакао је Вучић.

„Рекли су да наши лекари ништа не знају, неће да нас пореде са Белгијом, Холандијом, Италијом, Шпанијом и Француском, нити са Енглеском, САД, Немачком нити Швајцарском. Али, неће ни са Аустријом, Словенијом, Мађарском и Румунијом и Словенијом“.

Додаје да ће зато да кажу како је најуспешнија Приштина.

„Јер, нити ко тамо тестира, па од чега су умрли, ако их нико не тестира?“, запитао је Вучић.

Такође, приметио је да је Србија до сада тестирала преко 100.000 људи, а Хрватска 37.000 или 38.000 људи.

Председник Србије додаје да поједини не тестирају никога и после седам дана само упишу колико су људи наводно тестирали.

„Нећу да дозволим, ево, питам, што не зове Светска здравствена организација, и што не зову Белгијанци, Холанђани, Италијани и Шпанци људе из Приштине и неке друге из региона, па тамо нема нико мртав, тамо нико није страдао и корона не постоји. Ајде, одговорите ми на то питање. Сви све знају, праве се наивни, јер не знају шта би друго да изговоре против било кога у држави, која се показала веома озбиљно и одговорно“, нагласио је Вучић.

Кон: Посао није завршен, победа тек кад данима не буде мртвих

Кон је поручио да посао још није завршен и да се не може прогласити победа над корона вирусом.

„Победа је тек кад не будемо имали ниједног мртвог у току дана и тако из дана у дан. Прерано је проглашавати завршеном ствар и битно је да нас не ухвати еуфорија на крају и да не направимо озбиљне пропусте“, рекао је Кон.

Кон је рекао да ће суштина бити заштита старијих од 65 година, дистанца и коришћење заштитних мера кад се улази у затворени простор.

Он је рекао да ће се и у току лета обављати надзор, да ће се задржати систем за ковид, да ће се људи јављати у амбуланте, како би се на време открило да ли се вирус враћа.

„Битно је да се успостави комуникација са јавношћу, као сто слушају људи временску прогнозу, како би чули и какво је стање са вирусом, јер ће тако моћи да одлучују о ризику“, рекао је Кон.

Без вакцине нећемо заштити старе

Без вакцине против вируса корона нећемо заштити старије грађане и хроничне болеснике, изјавио је Кон, те поновио свој став да је он за вакцинацију, ако се вакцина направи, и уверен је да неће бити пуштена уколико није проверена, безбедна и ефикасна.

“То није згодна тема, није ни актуелна, јер вакцине још нема, али је битно већ сада дискутовати о томе и заузети став да ли ћемо се борити заражавањем или вакцинацијом. Питање је и да ли ће вакцина стићи до нас”, рекао је Кон, а Вучић истиче да ће се Србија потрудити да набави вакцину, ако је и кад је буде.

Вучић је најавио и да ће држава издвојити средства лабораторијама које раде на проналажењу вакцине, јер је то, истиче, у интересу здравља наших грађана.

“Србија сутра учествује на састанку о Ковиду19 и даће више пара за развијање вакцине, него неке друге државе. Ми смо заинтересовани да се уради вакцина која је безбедна за наше грађане, јер тиме можемо да заштитимо наше родитеље”, наводи Вучић.

Кон сматра да ће вакцина бити обавезна за старије грађане, хроничне болеснике, али и здравствене раднике.

Мишљења је да вакцина неће бити намењена деци, јер, истиче, вирус корона код њих не изазива тешке облике болести.

Кон је одбацио оно што је назвао теоријама завере – да се вакцина производи како би се “грађани чиповали и пратили”.

Критике да је “вирус испланиран” јер сви већ знају да ће бити другог таласа, Кон објашњава да је то природан и епидемиолошки процес било ког вируса, процењује се да се задржава у популацији шест до осам недеља, а онда иде на јужну хемисферу, ако преживи, поново се враћа на север.

“Због тога мислимо да ће бити другог таласа, нисмо то измислили”, подвукао је Кон.

На питање да прокоментарише и његово реаговање на став Новака Ђоковића о вакцини, Кон је истакао да је Ђоковић наш велемајстор спорта и да је његов велики фан и да га је само саветовао да не прича о вакцинама, пошто Ђоковић има јако велики утицај.

Додаје да седи поред екрана читавих пет сати када игра меч и прати његов сваки корак, али да је реаговао на друштвеним мрежама само на оно што је Новак рекао за вакцину.

Вучић је додао је Новак геније и да би неки да праве сукобе, као и да мисли да је Ђоковић рекао мало другачије од тога о вакцинама.

Вучић је, на питање како коментарише то што поједини на друштвеним мрежама говоре о теоријама завере да је све ово како би се људи натерали да се вакцинишу и чипују како би се контролисали преко 5Г мреже, као и да ту инфраструктуру 5Г мреже граде мигранти који ових дана тајно долазе у Србију, пошто је власт потписала тајно уговор са западним земљама, рекао да смо ми имали 8. 200 миграната почетком марта, док их је данас око 8. 600.

„Дакле, немамо никакву озбиљну промену у броју миграната. Са друге стране, ако лекари кажу да се треба вакцинисати, наравно да ћу да се вакцинишем. Да ви мени објасните да ми неко да вакцину и тиме ме чипује преко 5Г мреже… на то немам коментар“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг