Фото: ТопПрес

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је  да су грађани Србије у децембру потрошили 9,4 одсто мање електричне енергије него у истом месецу 2021. и додала да је на тај начин 44 одсто домаћинстава остварило право на попуст.

„Стимулативне мере Владе у погледу рационалне употребе енергије до сада су дале одличне резултате. Уштеда у потрошњи електричне енергије у октобру износила је 15 одсто, у новембру седам, док су грађани у децембру потрошили 9,4 одсто мање електричне енергије него у истом месецу 2021. године“, рекла је Ђедовић након потписивања Меморандума о разумевању између Владе Србије и Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) о сарадњи на реализацији пројекта „Боља енергија у Србији“.

Прецизирала да је уштедом, право на попуст остварило скоро 1,4 милиона домаћинстава, односно 44 одсто, највише у Београду, Шапцу, Новом Саду, Сомбору и Нишу.

„Важно је да наставимо са едукацијом грађана и привреде, како бисмо сви заједно имали бенефите од рационалне употребе енергије и енергената“ навела је министарка која је Меморадум чији је циљ унапређење енергетске ефикасности у Србији, потписала са директорком мисије УСАИД Брук Ашам, а у присуству амбасадора Кристофера Хила.

Према њеним речима, сарадњом са УСАИД-ом на пројекту „Боља енергија“ радиће се на томе да се енергетска ефикасност додатно устоличи као „нови извор енергије“, кроз развој механизама за повећање мера енергетске ефикасности, праћење и контролу резултата, али и путем свеобухватне едукације становништва и подизања свести о томе да је расипање енергије апсолутно недопустиво, нарочито у време глобалне енергетске кризе.

УСАИД-ов програм „Боља енергија“, вредан 10 милиона долара, покренут је крајем 2021. године и фокусиран је на помоћ у побољшању енергетске ефикасности на општинском нивоу и повећање коришћења обновљивих извора енергије. Програм се већ проводи у више градова широм Србије, укључујући Ниш, Сомбор, Ваљево, Књажевац и Панчево.

Србији се у домаћинствима, јавном и комерцијалном сектору утроши око 50 одсто финалне потрошње енергије. Просечна потрошња топлотне енергије по квадратном метру годишње око два пута је већа од просека у земљама чланицама ЕУ. Због тога ће у наредном периоду бити изузетно важно да се у овом сегменту потрошње енергије спроведу мере унапређења енергетске ефикасности како би се смањили непотребни трошкови и унапредило стање у енергетском сектору.

Само у сектору домаћинстава у наредном периоду требало би да се оствари око 23 одсто овог циља. Највећи изазов за унапређење енергетске ефикасности представљају домаћинства, а посебно она која живе у стамбеним зградама.

Спроведени неки кораци на реформи домаћег енергетског система

Министарка рударства и енергетике изјавила је да је циљ реформе енергетског сектора у Србији, пре свега јавних предузећа, да обезбеди да њихови надзорни и извршни одбори ефикасније одлучују и боље управљају ризицима.

Неки кораци су већ спроведени на реформи домаћег енергетског система која обухвата више јавних предузећа, рекла је Ђедовић.

„Фокусирали смо се пре свега на независно сагледавање енергетског система и најнеопходнијег енергетског микса који нам је потребан до 2050. године како бисмо дошли до карбонске неутралности“, рекла је она и додала да настављају рад на унапређењу ефикасности и доношењу одлука.

На питање који су најважнији финансијски споразуми постигнути у енергетском сектору од њеног доласка на чело Министарства, Ђедовић је навела Мапу пута са ЕУ за 165 милиона евра буџетске помоћи за енергетски сектор.

Такође, поменула је и 50 милиона са Светском банком за пројекат за енергетску ефикасност, као и да се данашњим меморандумом настављају улагања у енергетску ефикасност, а реч је о донацији од 10 милиона.

Додала је да активно преговарају и ти су преговори у завршној фази а реч је о буџетској подршци СБ и ЕБРД и Француске развојне агенције за енергетски сектор, што је у више фаза око 300 милиона евра.

„Наставићемо да преговарамо са разним партнерима“, додала је министарка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “У децембру уштеда струје 9,4 одсто, попуст остварило 1,4 милиона домаћинстава”
  1. JOš bi veća ušteda bila kada bi se stare sijalice komplento zamenili LED rasvetom. Ulično osvetljenje, po tržnim centrima, u privatnim domovima. Jš jedna ušteda kada bi se TA peći prešlo na toplotne pumpe, ali one su za nas još uvek skupe.

Comments are closed.