Ученици основних и средњих школа, по свему судећи, у фебруару ће имати још један непланирани распуст.

Због Дана државности, који се празнује на Сретење, ђаци већ имају два нерадна дана, 15. и 16. фебруар. Пошто су то уторак и среда, школским календаром је раније предвиђено да им се дода и понедељак 14. фебруар, а сада ће, вероватно, одмор бити продужен и на четвртак и петак.

По том плану, ученици ће бити слободни од суботе 12. фебруара, а у клупе ће се вратити у понедељак 21. фебруара.

Тако ће, са два викенда, добити девет нерадних дана, што ће, сматрају у појединим школама, бити од помоћи у санирању епидемиолошке ситуације. Иначе, одлуку о томе како ће деца ићи у школу током наредне недеље, донеће данас Тим за школе, а саопштиће је сутра. Како сада стоје ствари, неће бити битнијих измена, односно наставу ће ђаци похађати по комбинованом моделу. Могуће је једино да у неким локалним срединама где зараза букти деца пређу на онлајн систем.

Истовремено, синдикати упозоравају да се школским управама и локалним самоправама, пријављује много мање инфицираних ђака него што их заиста има.

„Од школа нико не тражи да доставе податке колико деце не долази на наставу, већ само колико њих има доказ да су заражена. А тај „папир” има веома мали број ученика, јер децу ретко када тестирају, пошто она обично имају блаже симптоме или немају уопште. Уколико све прође за дан-два, ученик се враћа у школу без лекарског уверења да је здрав и да може да похађа наставу, јер сваки изостанак до три дана могу да оправдају родитељи. И тако је број ученика код којих је потрђена корона увек, нула”, наводе у Унији синдиката просветних радника Србије.

С друге стране, према подацима Министарства просвете које доставља Институт „Батут“, у протеклој недељи број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година био је 5.480 односно 0,71 одсто ђака је заражено. Према тим подацима, учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева ковида у истом периоду је 3,7 одсто.

„Има их најмање три пута више”, рекла је Јасна Јанковић, председница УСПРС.

Јанковић тврди да је број заражених наставника веома велики:

„Према нашим подацима, у првој седмици другог полугодишта било је 8.500 заражених просветара, сада их има вероватно и дупло више. Немогуће је наћи замене за већину предмета, јер нико неће да дође да ради неколико седмица и да ризикује да се зарази”, казала је Јасна Јанковић.

 

ТопПрес/ Извор: Новости