Чачак, Горња Горевница – У питомом шумадијском селу Горња Горевница, десет километара северозападно од Чачка, од 14. до 16. октобра биће по први пут одржана манифестација под називом „Млечни пут”. Посвећена је млеку , које је универзална храна на свету али и млечним производима.
Кажу да су на свету најзначајнија два напитка.Један је свакако вода која живот значи, други је млеко, које је први храњиви залогај у животу сваког од нас. Добро је познато да је мајчино млеко и храна и лек и прва вакцина коју је свако од нас примио на почетку свог живота.

Млеко је универзална храна на свету и нема човека на планети који га није окусио и који не зна његов значај било да је људског или животињског порекла. У праву су они који кажу да је то једина нит која заувек спаја људски и животињски свет. И управо због тога овде у срцу Србије подно Галича и Јељена у временима која долази клањаћемо се и славити управо свему овоме што смо навели. Али не само млеку већ и добро познатом народном изразу ,,белом мрсу“ који је производ и синоним за храну насталу на млечном путу ове чудесне и универзалне течности.

И нема ко међу нама није пробао млади или стари кајмак, млади или стари сир, попио чашу јогурта или кефира, захватио кашику павлаке или киселог млека, сладио се качкаваљем, моцарелом или паприком напуњеном павлаком. Огроман је значај онога што нам је подарила Цветуља са раскошне ливаде, или стадо оваца са пештерске висоравни, вештине које справљају вредне планинке са Старе планине, Златибора или равне Семберије. Сви они сабраће се по први пут у овом планинском селу које броји око 1300 душа и где ће бити изложено на стотину врста сирева међу којима је и онај најскуплји на свету (магарећи) који кошта 1000 евра. Али под кровом сеоског Дома наћи ће се сиреви са Старе планине, Пиротски качкаваљи, Војвођанске моцареле, сувоборски роловани кајмак. Са Пештера из највеће фарме оваца на овим просторима која броји преко 2000 оваца стиже овчији сир који зри у дрвеним чабровима. Из српског сибира долази пуномасни крављи а са фарме коза код Смедерева козји сир. На десетине породичних млекара са Златибора, из Бајине Баште, Ваљева, Зрењанина изложиће своје производе на овоој својеврсној продајној манифестацији где ће те моћи да напуните цегере најквалитетнијим млечним производима.

А програм ће изгледати овако:

У петак, 14. октобра уследиће отварање манифестације испред Дома у Горњој Горевници (16.00), где се ових дана монтирају три јарбола на којима су застава Србије, застава града Чачка и застава манифестације.

Уследиће поздравна беседа здравичара реч домаћина и слова гостију. Затим обилазак штандова са производима који се ретко и скоро нигде не могу наћи заједно на једном месту.

За 17 часова заказан је наступ КУД „Желе”, ФРА и Абрашевић (сениори и јуниори) и онда концерт саксофониста „Зекутори” нa великој позорници која се подиже испред Дома културе у селу (18.30), tо су најпознатији саксофонисти у историји, отац, два сина и унук. Ради се о врсним музичарима који наступају са најпознатијим народним оркестрима широм Србије, Борко Радивојевић, Панорама бенд и Јабучанцем.

За 19 часова истог дана заказан је и концерт ,,златне виолине Сабора виолиниста Србије из Прањана. Наступиће Бранко Ристић, Саша Петровић, Игор Пејовић и Тина Марјановић.

Ради се о сјајним виолинистима који су прославили Сабор у Прањанима и који су на овој светковини виолине освојили прва места.
У 20 сати је концерт Радише Урошевића

Он је један од најпознатијих српских народних певача, који је у својим аријама опевао Србију и српског сељака, величао отаџбину и певао о њеној славној историји.

За суботу, 15. октобра у 11 заказан је Стручни скуп на тему млека и млечних производа, којег припрема Агрономски факултет, у просторијама Дома културе.
У времену од 12 до 15 часова заказано је представљање производа од млека када ће сваји излагач имати својих 10 минута времена пред посетиоцима и националним и локалним медијима да представи своје производе.

У 16 сати би сви који воле црнке и плавуше требали да пређу преко речице у Долину даброва (на ревијалну фудбалску утакмицу ,,црнке против плавуша“ што је својеврсна атракција!

У 18 часова на великој позорници уследиће признања излагачима ,,белог мрса“ а затим велики концерт сјајних народних уметника, Зорице Брунцлик и Мирољуба Аранђеловића Кемиша.

За недељу, 16. октобра, предвиђени су продајни сајам производа и народни сабор.

ТопПрес/ ГЗС